Koronavírus: kamatmentes kölcsönt kapnak a cseh vállalkozók

Kamatmentes kölcsönt vehetnek fel áprilistól a koronavírus-járvány következtében keletkezett pénzügyi problémáik áthidalására a cseh vállalkozók. A cseh kormány erre a célja egyelőre 600 millió koronát (8 milliárd forint) különített el – közölte Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter a kormány hétfői ülése után Prágában.
Szász Péter, 2020. március 9. hétfő, 21:17
Fotó: Getty Images

Csehországban hétfő délután már 35 fertőzöttet tartottak nyilván, a karanténban lévők száma pedig meghaladta az 1200-at.

A pénzt a CMZRB bankon keresztül igényelhetik az érintettek. A kölcsönt egyéves halasztással, két éven belül kell majd visszafizetni. Egy-egy vállalkozó 500 ezer koronától 15 millióig terjedő összeget igényelhet. A kölcsönre azok is igényt tarthatnak, akiket esetleg a cseh kormány járvánnyal kapcsolatos intézkedései hoztak problematikus helyzetbe.

A vállalkozóknak a kérvény beterjesztésekor hitelt érdemlően bizonyítaniuk kell, hogy a járvány valóban negatívan érintette őket. "Például, hogy több alkalmazottjuk karanténba került, vagy üzleti érdekeik Kínával, Olaszországgal vagy Dél-Koreával kapcsolatosak, és ennek következtében tevékenységük korlátozva lett" - fejtette ki a tárcavezető újságírók előtt.

A kérés elbírálásakor a kiszámított összeg maximálisan 90 százalékát kaphatja majd meg a vállalkozó.

Karel Havlícek szerint a tárca tárgyalni fog az utazási irodákkal is, várhatóan számukra külön segélyezési programot dolgoznak ki.

A cseh kormány ezt követően tárgyal a nagy cégek, bankok és vállalkozói szövetségek képviselőivel is, hogy milyen intézkedések szükségesek középtávon a felmerült gazdasági-kereskedelmi problémák kezelésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK