Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem elismerte, hogy hibás dózissal végezték koronvírus-vakcinájuk teszteléseinek egy részét, ami az egészségügyi szakértők egy részében kétségeket ébreszt az iránt, hogy mennyire megbízható a készítmény - derül ki a Business Insider cikkéből.

Talán még kínosabb, hogy a hiba csak azt követően derült ki, hogy a gyógyszergyártó zavaros tartalmú közleményt adott ki a tesztek eredményéről.

A hibás közlemény szerint az oltásuk átlagosan 70 százalékos hatékonyságú, ami úgy jön ki, hogy azoknál a tesztalanyoknál, akik a kétdózisú oltásból két teljes dózisú szúrást kaptak 62 százalékban biztos védelem alakult ki, míg azoknál, akiknél az első szúrás csak fél dózist tartalmazott 90 százalékos eredményt értek el. Mint kiderült, a britek részvételével folyó teszteken az alanyok egy részének véletlenül adtak be fél dózist. Ennek alapján készült a zöldségeket tartalmazó közlemény.

Kétkedő szakértők

A szakértők persze azonnal gyanakodni kezdtek, hogyan érhetnek el jobb eredményt azoknál, akik nem kapták meg a teljes oltóanyag-mennyiséget, és lám, igazuk lett. Az AstraZeneca közleményéből kiderült, hogy a fél dózist 2800 tesztelőnek adták be, miközben 8900-an teljes kezelést kaptak.

Az is kiderült, hogy azok a tesztalanyok, akik fél dózist kaptak az első szúrásra, jellemzően nem voltak idősebbek 55 évesnél. Mivel a fiatalabbak immunrendszere jobban reagál az oltásokra, ez magyarázhatja, miért bizonyult hatékonynak a vakcina kisebb dózissal is.

A tisztázónak szánt közleménnyel azonban nem sikerült eloszlatniuk a külső szakértők kétségeit, sőt van, aki szerint ez több kérdést vert fel, mint amennyit megold, legalábbis azzal kapcsolatban, milyen alapossággal és átláthatósággal végezte a teszteléseket az AstraZeneca-Oxfordi Egyetem páros. Emellett kétséges, hogy a készítmény valóban kifejezetten jó az idősebbeknek, amit a felek korábban állítottak.