Az áthajtásos koronavírus tesztelésre szolgáló technológiát először Budapesten indították el áprilisban, ahol pár nap leforgása alatt több száz vendéget teszteltek le az innováció segítségével - közölte a cég.

Az autós tesztelést már a magyar megoldás előtt is alkalmazták ázsiai országok, azonban ezek a papíralapú adminisztrációt miatt lassúnak, illetve az érintkezés miatt fertőzésveszélyesnek bizonyultak.

A startup cég által fejlesztett érintésmentes megoldás lényege, hogy a tesztállomásra érkező pácienseknek először regisztrálniuk kell személyes és az autójukra vonatkozó adataikat, hogy jogosultak legyenek a helyszínen történő koronavírus-tesztelésre. Maga az adatrögzítés is papír- és érintésmentes, mivel a tesztállomáson egy alkalmazáson keresztül ellenőrzik a behajtásra jogosult személyek személyazonosságát, mintavételezéskor pedig a mintavételezési zónában dolgozók számára kialakított app felületen történik a sorszámmal ellátott minta, és a páciens összepárosítása QR-kód alapján.

-Azzal, hogy az adatrögzítés egy alkalmazás segítségével a felhőben történik, a tesztelésre szolgáló terület befogadóképessége a duplájára nő a papír alapon adminisztrált folyamathoz képest, aminek a tömeges tesztelések időszakában óriási jelentősége lehet. Abban nincs egységes álláspont, hogy a koronavírus ősszel újabb járványhullámot fog-e okozni, mindenesetre az alkalmazásunk egy nagyon gyors és hatékony megoldást kínál a betegek beazonosítására  - mondta Andy Zhang, Rollet alapító-vezérigazgató

A "Noé" névre keresztelt projekt ingyenesen felhasználható, az MIT licensznek köszönhetően pedig szabadon továbbfejleszthető magáncégek, vagy kormányzati szervezetek esetében is

A Rollet 2017-ben indította el érintésmentes fizetési szolgáltatását, azóta több tucat helyszínen, köztük zárt parkolókban, irodaházakban, gyárterületeken, és üzleti parkban tették elérhetővé vendégek számára a készpénzmentes, autóval történő fizetési módot.