A Pfizer/BioNTech, a Moderna és az Oxford/AstraZeneca készítményei világszerte rengeteg helyen kapták már meg az alkalmazáshoz szükséges engedélyeket, a tesztelési folyamatban ezen oltásokat a Janssen, valamint a Novavax szerei követik. Az utóbbi cég közlése szerint az általa gyártott oltóanyag 89 százalékos hatékonyságú, a dél-afrikai variánssal szemben pedig 60 százalékos.

A Janssen vakcinájából egyetlen dózis is elég lehet a védelem kialakításához - írta  a Guardian nyomán a 24.hu.

A hollandiai székhelyű vállalat készítményét több országban, köztük az Egyesült Királyságban is tesztelték. A brit kormány 30, az EU pedig 400 millió adagot rendelt a szerből. Az oltás az Egyesült Államokban 72 százalékos hatékonyságot mutatott, a három kontinensen, több variánssal folytatott kutatások alapján azonban a hatékonyság inkább 66 százalék körül van.

A cég ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy a vakcinát megkapók között egy sem akadt, aki kórházi kezelésre szorult volna, vagy a koronavírus miatt halt volna meg, viszont arra utaló jelek vannak, hogy a Dél-Afrikában terjedő variánssal szemben kevésbé lehet hatékony - írja a BBC.

A brit hírügynökség szerint a Janssen azt is vizsgálja, hogy ha két adat vakcinát adnak be, annak hatása erősebb-e, illetve hosszabb ideig nyújt-e védelmet a Covid-19 ellen.

A vakcina a Johnson&Johnson korábban kifejlesztett, Ebola elleni oltásán alapul. A technológia hasonlít az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca megoldásához, a korona tüskéjének fehérjéjét azonban nem egy csimpánz adenovírus, hanem egy, a náthát okozó vírus révén juttatják be a szervezetbe.