Koronavírus: újabb vakcinát vizsgál az Európai Gyógyszerügynökség

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megkezdte a német CureVac gyógyszervállalat koronavírus elleni oltóanyagának folyamatos felülvizsgálatát (rolling review).
Domokos László, 2021. február 12. péntek, 13:50
Fotó: MTI Fotó - Képünk illusztráció.

Az EMA megkezdi a vakcina biztonságosságának, ellenállóképességének és a koronavírus elleni hatékonyságának felmérését, illetve a klinikai vizsgálatok rendelkezésre álló adatainak kiértékelését, hogy megállapítsa, az oltóanyag megfelel-e a gyógyszerminőség szokásos normáinak. A folyamatos szakvizsgálat addig folytatódik, amíg elegendő bizonyíték nem áll rendelkezésre a hivatalos forgalomba hozatali engedély iránti kérelem benyújtásához -- írta az MTI nyomán az Index.

A vakcina európai uniós forgalmazását a benyújtást követő vizsgálat eredménye alapján az EMA pozitív ajánlásával az Európai Bizottságnak kell hivatalosan engedélyeznie.

Az uniós gyógyszerügynökség eddig a Pfizer és a BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem oltóanyagát ajánlotta uniós alkalmazásra.

A folyamat felgyorsítása érdekében a gyógyszerügynökség korábban megkezdte a Johnson & Johnson és a Novavax amerikai gyógyszeripari vállalatok által fejlesztett oltóanyagok folyamatos értékelését is.

Az Európai Bizottság tavaly november közepén kötött szerződést a CureVac-kal, az első körben 225 millió adag koronavírus elleni oltóanyag vásárlásáról, fenntartva további 180 millió adag igénylésének lehetőségét a vakcina biztonságosságának és hatékonyságának bizonyítását követően.

A CureVac oltóanyaga a hírvivő RNS (mRNS) technológián alapul, amely lipid-nanorészecskék segítségével juttatja be a sejtekbe az mRNS-t.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

henker, 2021.02.12 15:16

Hogy van az, hogy az ennek a Magyarországon szinte sose hallott vakcinának már megy is az EU-s ellönőrzése, a két hónapja zengö kormánypárti propaganadában ajnározott ruszki meg kínai csodaszereknek még az alapvető dokumentumai sincsenek megküldve az EU-nak? Miközben a jövő héttől a kétmillió fideszes tábort már oltják is be az imádott illibbant vakcinájukkal.
Ja persze értem, a vezérért minden áldozatot meg kell hozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html