Koronavírus: ekkor léphet piacra a Sanofi és a GSK közös vakcinája

Innovatív technológiák ötvözésével, az adjuváns eljárás felhasználásával fejleszt Covid-19 elleni vakcinát közösen a Sanofi és a GSK. A fejlesztés alatt álló vakcina a tervek szerint 2020 második felében lép majd a klinikai vizsgálatok fázisába, és amennyiben azok sikerrel járnak, 2021 második felében elérhetővé válhat a vakcina.
Szepesi Anita, 2020. április 17. péntek, 20:05
Fotó: Getty Images

A Sanofi és a GSK bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek értelmében a két vállalat a birtokában lévő innovatív technológiák felhasználásával törekszik adjuváns Covid-19-vakcina kifejlesztésére, hogy együttes erővel segítsék a fennálló világjárvány elleni küzdelmet.

A Sanofi az S-protein Covid-19 antigénjével járul hozzá a vakcinafejlesztéshez, amelyet rekombináns DNS-technológiával állít elő. Ez a technológia lehetővé teszi a vírus felületén található fehérjék pontos genetikai másának létrehozását, majd ennek az antigénnek a DNS-szekvenciáját kombinálják a baculovírus expressziós platform DNS-ével, amely a Sanofi USA-ban engedélyezett influenza elleni rekombináns védőoltásának az alapja.

A GSK a már bizonyított pandémiás adjuváns technológiáját adja az együttműködéshez. Az adjuváns alkalmazása világjárvány esetén rendkívül fontos lehet, mert használatával csökkenthető az egy adagnyi vakcinához szükséges fehérje mennyisége, így több dózis állítható elő, ami pedig több ember számára nyújthat védelmet a fertőzés ellen.

Egy fehérjealapú antigén és egy adjuváns kombinálása már számos, napjainkban is elérhető vakcina esetében bevett és alkalmazott eljárás. Bizonyos vakcinákhoz hozzáadva az adjuváns fokozza az emberi szervezet immunválaszát, bizonyítottan erősebb és hosszabb ideig fennálló védettséget biztosít a fertőzések ellen, mint a vakcina önmagában. Emellett adjuváns felhasználásával egy hatékony és a szükséges mennyiségben gyártható vakcina előállításának esélye is növelhető.

A két gyógyszergyártó vállalat a tervek szerint 2020 második felében kezdi meg az I. fázisú klinikai vizsgálatokat, és a cél az, hogy - a vizsgálatok és az engedélyezés sikeressége esetén - a fejlesztés folyamatának lezárására és a vakcina forgalomba hozatalára 2021 második felében kerüljön sor.

A Sanofi korábban már bejelentette, hogy a rekombináns Covid-19-vakcina kifejlesztését az Egyesült Államok Egészségügyi és Szociális Minisztériumának egy hatósága, a BARDA (Biomedical Advanced Research and Development Authority) támogatásával és vele együttműködésben végzi. A két gyógyszercég a tervek szerint más olyan kormányokkal és nemzetközi intézményekkel is tárgyal majd a gyógyszerfejlesztés anyagi támogatásáról, amelyek számára szintén prioritást jelent a vakcina globális elérhetősége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Gabrielis, 2020.04.18 06:56

kiváló, kiváló és még egyszer kiváló. Minden elismerésem a GSK és a SANOFI vegyészeinek és kiváló hogy így össze tudtak fogni és belátták hogy közösen jobban megy. Ugyanakkor nagyon sajnálom hogy a többi hazai gyógyszergyártó ( Richter, Teva, Sun Pharma, EGIS...) nem csatlakozott ehhez az ügyhöz mert azt hiszem hogy az Ő érdekük is lett volna egy ilyen lehetőség. Le a kalappal a két csapatnak és a vezetőségnek akik ezt megengedték, pedig egyik sem magyar taljdonú cém :-).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html