Belehúztak a németek

Elfogadta a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására összeállított 130 milliárd eurós gazdaságösztönző programjának első elemeiről szóló törvényjavaslatokat a német kormány, a pénteki rendkívüli ülésen adócsökkentésekről, a családok, valamint a kis- és a közepes méretű vállalkozások újabb támogatásáról döntött.
Domokos László, 2020. június 12. péntek, 13:54
Fotó: Shutterstock

A csomag legfontosabb eleme az általános forgalmi adó (áfa) 19 százalékról 16 százalékra - a kedvezményes kulcs 7 százalékról 5 százalékra - csökkentése júliustól az év végéig. A kormány számításai szerint 20 milliárd eurót pumpál a gazdaságba a fogyasztás serkentésével - számolt be az MTI.

A gyermeket nevelő családokat gyermekenkénti 300 eurós juttatással - úgynevezett gyermekbónusszal - segítik, a támogatást szeptemberben és októberben folyósítják, a családi pótlék rendkívüli és ideiglenes emeléseként.

A járvány miatti válságot leginkább megszenvedő egyéni vállalkozók, a kisebb és a közepes méretű cégek - például színészek, rendezvényszervezők, utazási irodák - támogatására további 25 milliárd eurót fordítanak.

A német kormány várakozása szerint a törvényhozás még júniusban megtárgyalja és elfogadja a javaslatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK