Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai gyógyszerfelügyelet már április 29-én megadta vészhelyzeti hozzájárulását a Gilead Sciences által már az ebola ellen sikertelenül bevetetett remdesivir klinikai alkalmazásához, de a pontos hatékonysága nem volt ismert. Az első nagy mintás klinikai tesztek eredményeit most közölték, amely alapján a készítmény valóban segíti a koronavírusos betegek gyógyulását.

Ahogy azt a New York Times alapján a 444 is megírta, a remdesivir valóban hatékony, lerövidíti a betegség lefolyását, de nincs különösebb hatással a betegség halálozási rátájára. A gyógyulást átlagosan négy nappal rövidíti le (15-ről 11 napra), és nincsenek erős mellékhatásai. A súlyosabb betegek tüneteit is enyhítette. Emiatt önmagában még nem változtatja meg a járványhelyzetet a világban, hisz a halálozási adatokon nem tud javítani.

Viszont több más készítményt is találtak, melyek épp a súlyos eseteknél mutattak jó eredményeket: ilyen a tozilicumab és a leronlimab, melyek a citokinvihar nevű túlzott immunválaszhoz köthető tünetegyüttest tudják hatékonyan kezelni. Sok betegnél éppen ez okoz halált.