Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Konzultáns fedőnevű rendőrségi akció keretében őrizetbe vettek közül hét személy - köztük több polgármester - ellen indítottak eljárást, négyük esetében pedig vizsgálati fogságba vételükre tett javaslatot a nyomozó hatóság - közölte a rendőrség, amely szerint az őrizetbe vételek közbeszerzések befolyásolásával, illetve az Európai Unió pénzügyi érdekeinek megsértésével állnak összefüggésben - írja az MTI.

A szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség az elmúlt hetekben több komoly visszhangot kiváltó őrizetbe vételt is végrehajtott, főként magas beosztású jelenlegi és volt rendőrségi és titkosszolgálati tisztviselőkkel, illetve a gazdasági élet néhány befolyásos szereplőjével szemben. Főként korrupció, pénzmosás, hivatali jogkörrel való visszaélés, illetve bűnügyi tevékenység támogatása jogcímen indítottak eljárásokat velük szemben.

Az első őrizetbe vételekre november elején került sor, azóta több hasonló akció is megvalósult. Az őrizetbe vettek között van mások mellett két volt országos rendőrfőkapitány és az egyik legnagyobb szlovák pénzügyi csoport, a Penta egyik társtulajdonosa is.

A különböző fedőnevek alatt megvalósított rendőrségi akciók között a sajtó egyértelmű összefüggéseket lát, és az ügyek hátterében a politikummal való összefonódást sejtet, mindezt hivatalos részről eddig nem erősítették meg.

Ugyanakkor Igor Matovic szlovák miniszterelnök jobbközép-liberális kormánykoalíciójának több politikusa is tett olyan értelmű, többé-kevésbé burkolt célzásokat, hogy a rendőrségi akciók aggodalmat kelthetnek az előző kormányzat néhány politikusában. Az idén tavaszig kormányzó, Robert Fico vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), amely a jelenlegi szlovák parlamenti ellenzék legerősebb szereplője, ezzel szemben olyan értelmű nyilatkozatokat tett, hogy a kormányzat politikailag motivált, s a rendőrségi ügyeket tőkeszerzésre és arra használja, hogy elfedje a koronavírus-járvány terjedése kapcsán kialakult helyzet kezelésében megmutatkozott hozzá nem értését - írja az MTI.

Csütörtökön kórházba kellett szállítani - nem hivatalos közlések szerint súlyos fejsérülés miatt - az időközben vizsgálati fogságba vett L. Milan volt országos rendőrfőkapitányt. A kórházba szállítás okáról eddig hivatalos magyarázat nem látott napvilágot. Ezzel összefüggésben az Irány vezetője pénteken arra szólította fel a liberális Emberekért párt által jelölt Mária Kolíková igazságügyi minisztert, hogy azonnal adjon magyarázatot a történtekre.