Kósa-sztori: feltűnik egy lengyel szál is

A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a svájci Altenrhein Aviation AG részvényese bízta meg Kósa Lajost, hogy 1300 milliárd forintot segítsen magyar államkötvényekbe fektetni. A kisrepülőket üzemeltető és forgalmazó cég neve egy szövevényes lengyel korrupciós és nemzetbiztonsági ügyben is feltűnt. Akkor az amerikai Boeinget próbálta kigolyózni egy beszerzésből, melyet a hadsereg rendelt meg. A sajtó akkor az oroszokat látta az ügylet mögött.
Barabás Júlia, Szabó Dániel, 2018. március 14. szerda, 08:23

Nemzetbiztonsági okokból több céget ki kellett zárni a tenderből, ezek megtámadták az eljárást - így jelentette be tavaly június elején Bartosz Kownacki lengyel védelmi miniszterhelyettes, hogy miért húzódik el a hadsereg által lebonyolított kormányzati gépbeszerzés a money.pl akkori cikke szerint. Addigra a kormány már két Boeing Gulfstream G550-es gépet is megvett, de a továbbiak sorsa bizonytalanná vált.

Miután hosszas huzavona után az Aerospace International Group és az Assa-Poland konzorciuma, valamint a Czech Glomex kizárása után az amerikai repülőgépgyártóval szerződtek, a megállapodást megtámadta három másik tenderező cég is. A pozsonyi központú Aerospace International Group (AIG), a londoni Jet Business International Corporation (JBI), valamint a svájci - és a Kósa Lajos körüli 1300 milliárdos kötvényvásárlási botrányban is felbukkanó - Alternhein Aviation AG svájci cég. Az ügyet robbantó wSieci politikai hetilap szerint ráadásul azért, mert valójában mind a három cég egy üzleti körhöz tartozik.

A currenteventspoland.com rövid összefoglalójában azt írta, az AIG igazgatóságában két lengyel állampolgár, Ivan Ivanov és Elzbieta Wilczewska ült, de a céget tulajdonló dublini cégek mögött valójában moszkvai vállalkozások álltak. Ráadásul az orosz kormányhoz közel álló személyeken keresztül.

Hasonlóan felbukkant az orosz-szál a JBI esetében is, mivel az igazgató Steve Varsano arról ismert, hogy otthonosan mozog Kelet-Európában, kivált Oroszországban, ahol szoros kapcsolatban áll több helyi oligarchával.

A Kósa Lajos-ügy
Még kedden írta meg közjegyzői iratok alapján a Magyar Nemzet, hogy Kósa Lajos egy magánemberrel szerződött arra, hogy 1300 milliárd forint értékben segít neki magyar államkötvényeket vásárolni. A miniszter a hírre reagálva először azt mondta, hogy egy német nő örökségéről volt szó, majd később azt mondta, hogy egy szélhámos próbálta bepalizni.

A lap szerdai cikkéből viszont kiderült, hogy a megegyezés többről szólt: több mint nyolcszázmillió forintot ígért a megbízó a közjegyzői okiratban a megyei jogú városokért felelős miniszter édesanyjának, Kósa Lajosnénak. A megbízó pedig úgy került be a dokumentumba, mint az Alternhein Aviation AG részvényese. Részletesen itt olvashat az ügyről.

Egy a tányér, egy a vendég

Igazán viszont az Alternhein Aviation AG ügye volt bonyolult: ennek egyik igazgatója Mariusz Bres lengyel-bolgár kettős állampolgár volt ekkoriban. Cégét először nemzetbiztonsági okokra hivatkozva zárták ki a beszerzésből, de később rajta keresztül bukott ki, hogy valójában mind a három vállalat ugyanahhoz az üzleti körhöz tartozik. Tagja ugyanis a Golden Star Estate lengyel társaságnak, amelyben szintén tag a már említett Elzbieta Wilczewska. De szintén bent ül a tanácsban Aaron Frenkel izraeli-lengyel üzletember, aki azzal vált ismertté, hogy az 1980-as és '90-es években zsidókat mentett ki Oroszországból Izraelbe, erre alapította társaságát is, a Loyd's Aviation Groupot.

Utóbbiból vissza lehet kanyarodni Ivan Ivanovhoz az AIG-ből, aki szintén érdekelt a Loyd's-ban. A lengyel bizottságnak feltűnt vele kapcsolatban még valami: a JBI egy hasonló nevű repülési cégnek a tulajdonosa, amely a Brit-Virgin-szigetekre van bejelentve, ennek vezetője pedig Steve Varsano előtt Ivanov volt.

A lengyel sajtó ebből arra a következtetésre jutott, hogy vélhetően csak azért támadták meg az egész eljárást, hogy megakasszák az ország repülőbeszerzéseit, valójában nincs komoly szándékuk repülőket szállítani. Ezt bizonyítja az is, hogy a wSieci arról írt, hogy a három cég fellebbezése gyakorlatilag szóról szóra ugyanaz volt, mind ugyanúgy 20 oldalas terjedelmű, egy-két javítás kivételével még a betűtípus is megegyezett.

Sem Szabó Gáborné, sem más magánszemély soha nem volt az Altenrhein Aviation AG részvényese. Kósa Lajos és Czakó János sem képviselőként, sem más minőségben nem vettek részt a cég éves közgyűlésein, őket sem a cég, sem részvényesei nem ismerik, velük kapcsolatban nem álltak - közölte a cég. A vállalat állítása szerint az emlegetett időszakban, vagyis 2013-tól a 2015 közepén lezajlott tulajdonosváltásig a Pilatus AG volt az egyedüli, száz százalékos részvényese. A jelenlegi részvényes 2015 közepén vásárolta meg és tulajdonolja a mai napig is a száz százalékos részvénycsomagot az Altenrhein Aviation AG-ban.

A svájci Sankt Gallen kanton cégadatbázisa szerint az Alternhein Aviation AG-t 2002-ben alapították Thalban. Pénzügyi adatai, üzleti eredményei egyelőre nem ismertek, de jegyzett tőkéje 1 millió svájci frank (266 millió forint). A már említett Mareusz Bres pedig 2014-ben került be az igazgatóságba, ahonnan a cégközlönyök alapján idén január 18-án került ki.

A vállalkozás honlapja szerint több mint 50 alkalmazottjuk van, és egy 5000 négyzetméteres repülőtéri hangárban teljes kiszolgálást ígérnek a repülőgép-tulajdonosoknak. Emellett saját repülőterük van St. Gallenben, ahol elláthatják a legnépszerűbb repülőgéptípusokat: Gulfstream, Embraer, Pilatus és Daher-Socata márkákra is van képesítésük és eszközállományuk. Hogy pontosan milyen kapcsolatban lehetnek a magyarországi üggyel, nem világos, a cégadatokban nem látszik nyoma magyar részvényesnek.

A fotó forrása: Alternheim Aviation.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2018.03.14 13:55

Még az is kiderülhet, /amit én tutira tudok/, hogy Árpád vezér lovának a patkóját is az MSZP csináltatta. Orbán azt is ellopta, Lázár Ausztrián keresztül Bangladesbe vitte ki, ahonnan Vona segítségével sikerült Törökországon át visszacsempészni. Utána felkapta a média, és a: Ha én Széll lehetnék... című sláger után film készült. Nem más, mint az Elfújta a szél...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

henker, 2018.03.14 12:42

Áprilisban a börtönbe kell küldeni a fidesz maffiát nem a hatalomba. Ezek többet lopnak, mint az éves nemzeti jövedlem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html