BUX
38240

Kötelező lesz az autókba vészféket szerelni

Az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet (NHTSA) és a közutak biztonságával foglalkozó intézet (IIHS) bejelentette, hogy megállapodást kötöttek 20 autógyártóval, melyek az amerikai piac 99 százalékát lefedik. Ezzel gyakorlatilag minden személyautóban és könnyű haszonjárműben szériafelszerelés lesz az automatikus vészfék 2022-től - értesült a Portfolio.hu.

portfolio.hu, 2016. március 19. szombat, 10:29

A harmadik féklámpa, a nappali menetfény, a blokkolásgátló, vagy az Európában kötelező menetstabilizálóhoz hasonlóan újabb biztonságot növelő berendezés lesz minden autó kötelező eleme 2022-től az Egyesült Államokban - olvasható a portálon.

Az automatikus vészfék képes megelőzni a baleseteket, vagy csökkenteni következményüket azáltal, hogy szükség esetén figyelmezteti a vezetőt a veszélyre, és amennyiben nem reagál erre megfelelően, a fékezést is végrehajtja. A radarok, lézerek és kamerák jelei alapján működő rendszertől azt várják az amerikai szakemberek, hogy a három évvel korábbi bevezetése 28 ezer balesetet és 12 ezer sérülést fog megelőzni.

Ahogy a korábban kötelező jelleggel bevezetett biztonsági berendezések, úgy az automatikus vészfék is növelni fogja az autók árát,  ám a növekedés nem lesz jelentős.

A két közlekedésbiztonsági szervezet tájékoztatása szerint az Audi, BMW, Fiat Chrysler US LLC, Ford, General Motors, Honda, Hyundai, Jaguar Land Rover, Kia, Maserati, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi Motors, Nissan, Porsche, Subaru, Tesla Motors Inc., Toyota, Volkswagen és Volvo Car USA által is aláírt megállapodás három évvel hozza korábbra az eddigi tervekhez képest az automatikus vészfék kötelező beszerelésének időpontját.