Három órára rövidül az utazási idő a bolgár fővárostól a tengerparti Burgaszig, miután ma átadták a két várost összekötő 360 kilométeres Trákia autópályát a forgalomnak. Ez az ország első autópályája, amelynek építését sikerült befejezni - igaz, hogy negyven év kellett hozzá.

A határozat létrehozásáról 1965-ben született meg, Todor Zsivkov rezsimje idején, és 1973-ban hozzá is kezdtek az építkezéshez - írta a Novinite szófiai hírügynökség. A munka azonban többet állt mint haladt, hol a pénzhiány, hol a közbeszerzési pályázatok körüli korrupciós botrányok miatt. Ennek ellenére az első szakasz, amely a fővárost Plovdivval, az ország második legnagyobb városával kötötte össze, 1985-ben elkészült. Most végre a négy évtizedes huzavona lezárult, az út uniós támogatással elkészült, azonban érdemes az autósoknak feltankolni, mielőtt nekivágnak, ugyanis a hírek szerint a kiadott engedélyek dacára a vállalatok nem mutattak érdeklődést benzinkutak nyitására a Trákia mentén.

A Standart az átadás alkalmából emlékeztetett rá, hogy a jövő hónapban - három hónappal a határidő előtt - elkészül a másik fontos autópálya, a Sztruma is, amely Dupnyicába vezet, lerövidítve az utat Görögországba és az Égei-tengerhez.