Kritikus helyzetre figyelmeztetnek szakemberek Németországban

Németországban a gáztárolók töltöttsége nyolc hét alatt a felére csökkent, jelenleg már csak 36 százalékon állnak. Szakértők kritikus helyzetre figyelmeztetnek - írja a Portfolio.hu a Frankurter Allgemeine Zeitungra (FAZ) hivatkozva.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 11. szombat, 20:56
Fotó: Napi.hu

Az E.ON konszernről nemrég leválasztott energiacég, a Uniper vezetői arra figyelmeztetnek, hogy a mostani helyzet a négy évvel ezelőtti télre emlékeztet, vagyis ha a mostani tél is olyan hosszan tartó és hideg lesz, mint az akkori, akkor ismét kritikus ellátási helyzet állhat elő - írja a FAZ.

A németországi gáztárolók töltöttsége historikusan alacsony, normál esetben a mostanihoz hasonló szintet a fűtési szezon végén, március végén ér el, és nem február elején. Annak ellenére áll alacsony szinten a gáz mennyisége a tárolókban, hogy a fűtési szezon kezdetén még rekordszintű volt a töltöttség.

Az alacsony szint azonban nemcsak a hideg tél miatti megemelkedett a németországi fogyasztással magyarázható, hanem azzal is, hogy Olaszországnak, Nagy-Britanniának, Hollandiának és a kelet-európai országoknak is értékesítettek gázt.

A szakmai szövetség ugyanakkor a gáztárolók alacsony töltöttségi szintje ellenére is azt mondja, hogy a lakossági fogyasztók ellátása biztonságos.

HOZZÁSZÓLÁSOK