Miközben a Mol benzinkutakra telepített kutyachipolvasókkal igyekszik visszaterelni a szilveszteri durrogás miatt elszökő kutyákat a gazdáikhoz, a Ford előállt egy másik megoldással. Olyan kutyaházat fejlesztett, amely véd a zajtól.

Zaj ellen zaj

"Sok állat számára félelmetes a tűzijátékok hangja, hiszen a kutyák a hangokat az emberekhez képest négyszer távolabbról, illetve jóval szélesebb frekvenciatartományban érzékelik. A lényeg az, hogy időben fel kell készülni a tűzijátékokra. Ennek része egy olyan hely megtalálása, ahol a kutya biztonságban és kellemesen érezheti magát" - idézi Graeme Hallt, az Egyesült Királyság egyik ismert kutyakiképzőjét a Ford közleménye.

A Ford szerint a megoldás a zajkioltó kutyaház, amely az autókban és fejhallgatókban alkalmazott technológiákhoz hasonló megoldással óvja meg a kutyák fülét. A zajellenes kutyaházban lévő mikrofonok érzékelik a tűzijátékok hangját, egy beépített audiorendszer ellentétes fázisú frekvenciákat bocsát ki, ezzel gyakorlatilag teljesen kioltva, de legalábbis jelentősen mérsékelve ezzel a robbanások hangját. A szerkezet szerves részét alkotja a hangszigeteléshez alkalmazott, nagy sűrűségű parafa is. A kutyaházas megoldás megegyezik azzal, amellyel a Ford legnagyobb SUV-ját, az Edge-t igyekszik a lehető legcsendesebbé tenni.

Az egyelőre csak prototípusként létező zajszűrő kutyaház az első megvalósuló ötlet a Ford Interventions (Beavatkozások) sorozatban, amelyek célja, hogy a márka az autóipari megoldások segítségével oldjon meg hétköznapi problémákat.