Az olaj 45 százalékos emelkedéssel zárta 2016-ot. Ma is tovább erősödik: az amerikai WTI márciusi határidős árfolyama közel 1 százalékkal került feljebb.

Az OPEC termeléscsökkentési megállapodása hivatalosan idén január elején lépett életbe, ezzel kapcsolatban pedig a hangulatot fűtötte, hogy kuvaiti hírügynökségi beszámolók szerint az ország már vissza is vágta kitermelését, napi 130 ezer hordóval 2,75 millió hordóra.

Az OPEC megállapodás láthatóan jótékony hatással volt az árakra, és a következő hónapokban is támogathatja még az olajárakat, azonban komoly figyelmeztető jel, hogy Amerikában szépen emelkednek a termelő fúrótornyok, a magasabb árak mellett ugyanis a nem konvencionális termelés jövedelmezősége javul.

A Baker Hughes olajipari szolgáltatócég legutóbbi adatai szerint a múlt héten sorozatban kilencedik hete emelkedett a működésben lévő amerikai fúrótornyok száma, mely ezzel mintegy egyéves csúcsra ért.

Azt követően, hogy november 30-án az OPEC országai megállapodtak az olajtermelés napi 1,2 millió hordóval történő csökkentéséről, az év végén több, a kartellhez nem tartozó ország is megegyezett termelésének visszafogásáról. Összesen 11 ország jutott megegyezésre a termelés visszafogásáról, melyek együttesen napi 558 ezer hordóval fogják vissza a kitermelést.

A megállapodást követően Szaúd-Arábia, a legnagyobb OPEC-kitermelő tovább fűtötte a hangulatot, a szaúdi olajminiszter ugyanis közölte, a november 30-án vállaltnál jóval nagyobb mértékben csökkenthetik kitermelésüket.

Ez az első összehangolt termeléscsökkentési kísérlet 2001 óta az OPEC és nem OPEC országoktól, melyek együttesen a globális olajtermelés mintegy 55 százalékát képviselik. Ha a termeléscsökkentés megvalósul, azzal a kitermelés napi 1,8 millió hordóval csökkenhet, ami a globális olajtermelés megközelítőleg 2 százaléka.