BUX

Lassan tisztul a Mexikói-öböl

Sikerült eltömíteni a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkutat és elzárni a feltörő nyersolaj útját - közölte a BP olajtársaság; a kiömlött olaj háromnegyede már eltűnt.

MTI-Eco, 2010. augusztus 4. szerda, 15:58

Sikerült eltömíteni a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkutat és elzárni a feltörő nyersolaj útját - közölte a BP olajtársaság. Cement és nehéziszap pumpálásával elérték, hogy normalizálódjon a nyomás a kútfejnél, ami lehetőséget teremt a kút teljes és végleges lezárására - közölte a cég.

Az olajszivárgást a múlt hónapban olajfogó sapka elhelyezésével már sikerült megállítani, de ezt a mérnökök ideiglenes megoldásnak tekintették.

A Deepwater Horizon olajkitermelő platform áprilisi felrobbanása óta közel 4,9 millió hordónyi - mintegy 780 millió liter kőolaj - ömlött a Mexikói-öböl vizébe az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófáját előidézve.

Az amerikai kormány és a BP képviselőiből a károk elhárítására felállított csoport hétfői közlése szerint mintegy 800 ezer hordónyi - 127 millió liter - olajat sikerült begyűjteni, még mielőtt július közepén elfojtották a szivárgást.

Összehasonlításképpen: az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es katasztrófájakor 41 millió liter kőolaj ömlött az óceánba Alaszka partjainál.

A BP Mexikói-öbölben felrobbant olajfúrótornya helyén kiömlött olaj háromnegyede már eltűnt, s nem szennyezi a környezetet - állapították meg az Egyesült Államok kormányzatának dolgozó szakemberek.

Carol Browner, a Fehér Ház energiaügyi tanácsadója egy szerdai tévéműsorban azt mondta, hogy a legújabb felmérések szerint az április 20-i szerencsétlenség után kiömlött olaj 75 százalékát részben sikerült begyűjteni, részben pedig elégett, elpárolgott, illetve lebomlott.