Lassult a kínai iparvállalatok nyereségnövekedése

Lassult a kínai ipari vállalatok nyereségnövekedése novemberben az előző hónaphoz képest, a bővülés április óta a legkisebb volt - írja az MTI.
Szász Péter, 2017. december 27. szerda, 09:38
Fotó: Pixabay

A kínai központi statisztikai hivatal szerdán azt közölte, hogy az ipari profitok 14,9 százalékkal emelkedtek tavaly novemberhez képest és elérték a 785,8 milliárd jüant (120,05 milliárd dollár, 1 jüan=40,03 forint).

Októberben a nyereségnövekedés 25,1 százalékot tett ki, szeptemberben pedig közel hat éve legnagyobb ütemű, 27,7 százalék volt.

A nyereségnövekedés múlt havi mérséklődését szakértők elsősorban arra vezették vissza, hogy idén eddig a legnagyobb mértékben lassult a termelői árnövekedés novemberben, 5,8 százalékra az októberi 6,9 százalékról.

A kínai iparvállalatok adózott eredménye az idei első tizenegy hónapban 21,9 százalékkal nőtt éves összevetésben, a tízhavi 23,3 százalék után.

A januártól november végéig tartó időszakban a nyereségnövekedés mintegy feléhez a szén- és az acélipar, a vegyipar, valamint az olaj- és gázipar járult hozzá.

A statisztikai hivatal az évi több mint 20 millió jüan (800 millió forint) bevételű cégek adatait összegzi.

HOZZÁSZÓLÁSOK