Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A BNP Paribas előrejelzése szerint októberben napi 659 ezer, novemberben 893 ezer hordónyi finomítói kapacitástól esnek el az európai olajcégek a karbantartási munkák miatt. A leállások az elmúlt évek októberi 825 ezer hordós, illetve novemberi 400 ezer hordós napi átlagát tekintve magasnak számítanak -írta a Bloomberg.

A szakértők szerint a kieső finomítói kapacitás miatt jelentős készletcsökkenésre kerülhet sor október-novemberben a téli növekvő kereslet előtt. A karbantartási munkák mellett a kapacitás-kihasználtságot több vállalatnál már korábban csökkentették költségcsökkentési okokra hivatkozva.

Teljes leállással néz szembe a negyedik negyedévben a Petroplus Holdings brit finomítója, a Hellenic Petroleum egy görög finomítója, valamint a CococoPhillips németországi finomító üzeme. A nyersolaj feldolgozási tevékenységét a negyedik negyedévben felfüggeszti emellett a Repsol egy spanyolországi, a Cia Espanola de Petroleos gibraltári, valamint a Tupras Turkiye Petrol Rafinerileri egy törökországi telepe is.

Éves összevetésben októberben 1,1 millió hordóval kevesebb olaj finomítását vetíti előre Európában a Nemzetközi Energiahivatal, míg novemberben 1 millió hordóval kevesebbet a tavalyi 13,2 milliónál. Minderre annak ellenére kerül majd sor, hogy a finomítói marzsok az elmúlt két hónap során újra emelkedésnek indultak, s augusztus végére elérték a 3,95 dollárt a július eleji 2,17 dollárról hordónként.