Leállhat a Déli Áramlat építése

A Déli Áramlat gázvezeték építésének elhalasztását javasolta az Európai Bizottság (EB) Szerbiának addig, amíg a projektet nem hangolják össze teljes egészében az érvényes uniós szabályozással - írta vasárnap a Politika című szerbiai napilap.
MTI-Eco, 2014. július 20. vasárnap, 13:18
Fotó: Reuters

Az EB szerint a Déli Áramlat terve sérti az uniós szabályokat, amelyek tiltják, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az illetékesek hozzátették: elviekben nem ellenzik a gázvezeték kiépítését, mivel nagyon fontosnak tartják a gázellátás lehetőségeinek és forrásainak bővítését a Nyugat-Balkánon. Megfogalmazásuk szerint a Déli Áramlat újabb módot adna a gázállást bővítésére, de egyben nem lenne új forrása ennek az ellátásnak. "Az EB-t nem maga a gázvezeték léte aggasztja, hanem a projekt megvalósításának a módja" - fogalmaztak a szerb lap által közölt fordítás szerint.

Közölték: annak érdekében, hogy az Európai Unió energiabiztonságát növelni lehessen, minden ezzel kapcsolatos - uniós és harmadik országot érintő - beruházásnak összhangban kell lennie az energiáról, a versenyképességről és a közbeszerzésekről szóló uniós jogszabályokkal.

Az Európai Bizottság, mivel véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat, felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.
Hozzátették, nem egyedi esetről van szó, az Oroszország és az érintett államok közötti erről szóló szerződések egyike sem felel meg az európai szabályoknak.

Emlékeztettek arra, hogy Szerbiának - uniós tagjelöltként - össze kell hangolnia jogszabályait a brüsszeli elvárásokkal, hosszú távon pedig az az érdeke, hogy a Déli Áramlat kiépítésében való részvétel ne ütközzön uniós jogba.

Bulgária az EB felszólítására június elején függesztette fel a gázvezeték kiépítését.

A Déli Áramlat építése 2012 végén kezdődött. A vezeték Bulgária fekete-tengeri partjától Szerbián, Magyarországon, Szlovénián és Ausztrián keresztül vezet az olaszországi elosztóterminálig. A projekt a tervek szerint 2018-ra éri el teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbmétert.

Szerbiában hivatalosan tavaly novemberben kezdődtek meg a munkálatok, amelyeket a közelgő tél miatt azonnal fel is függesztettek, és azóta sem folytattak. A mintegy 2,1 milliárd euró értékű beruházásról szóló szerződés értelmében - amelyet július elején a South Stream Serbia (Déli Áramlat-Szerbia) és az orosz Centrgaz írt alá - a 421 kilométeres szerbiai szakaszt várhatóan az év végéig kezdik el építeni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.07.21 17:00

@laci_52: " A szabályok nem mindig jók és ha nem jók, meg kell változtatni őket "

Nagyjából igazad van. Csak ehhez szövetségesek kellenek, akik a politikai súlyukkal a változtatást kérők oldalára állnak. Ehhez kitartó és profi EU-s diplomácia kell. Na ez az amivel nem rendelkezünk. Nem szívesen járatják le magukat az EU-s nemzetek a sallert és kokit osztók miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.07.21 12:40

@laci_52: biztos úr! ezt a behajtani tilos táblát az utca gazdagabb lakói rakatták ki, mert ők többnyire a másik irányból jönnek haza!

a lényeg itt kérem, nem a szabályozás, hanem az, hogy a másik irányból érkezők érdekeit sérti, hogy én meg erről szeretnék hazajárni.

ha a szabályok nem kedvezőek számomra, meg kell őket változtatni, de - addig is - el lehet tőlük tekinteni, ugye biztos úr? és ráadásul én csóró is vagyok, biztos úr kérem!

ugye biztos úr, eltekint a büntetéstől? ugye megkérhetem, hogy tekintsen el attól, hogy önnek mi a dolga és feladata? nem látja biztos úr, hogy én kokárdát viselek? hiszen rám nem is vonatkoznak szabályok! csak éppen az, amelyiket kedvezőnek értékelek és csak addig amíg kedvezőnek értékelem. olyan nehéz ezt megérteni biztos úr, kérem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.07.21 11:54

@Kotkodus: A szabályokat az EU nyugati, gazdagabb országai alkották, betartatásuk csak ürügy a Déli Áramlat megtorpedózására.

A lényeg itt nem a szabályozás, hanem az, hogy a Déli Áramlat bizonyos tűzhöz közel álló körök gazdasági érdekeit sérti, ezért valamilyen mondvacsinált ürüggyel be kell tartani neki.

A szabályok nem mindig jók és ha nem jók, meg kell változtatni őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.07.21 10:52

@laci_52: és amikor bemész szemből egy egyirányú utcába, mit mondasz a rendőrnek? a szabályokat szidod, vagy a csóróságodra hivatkozol? :)))

lacikám, lehet itt a lefektetett szabályokat szidni. tőlem hergelheted magadat és a veled hasonszőrűeket az eu-val... bizonyos intellektuális és tájékozottsági szint alatt teljesen érthető ez a reakció...

azonban itt a cikk világosan leírja, hogy a projekt európai szabályokat sért. ergo előbb magyarázd el légy szíves, hogy az eu-s szabályok vajon miért nem lettek betartva miután mi korábban elköteleztük magunkat, hogy betartjuk őket?

végül pedig az eu egy demokratikus intézmény. ergo sehol nem kéri, feltételezi, hogy szeressük azt (más kérdés, hogy a főnököd azt kéri tőled, hogy te ne szeresd...). egyedül azt kéri számon, hogy az ígértetek kerüljenek betartásra. vajon érthető ez érettségi nélkül is, vagy fejtsem ki bővebben lacikám? szóval dugd szépen vissza a fejedet a főnököd seggébe és keress ott nekem válaszokat erre légy szíves!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.07.21 09:40

Roppant érdekes, az Északi Áramlatnak nem tartott be az EU, azon a gazdag németeknek viszik a gázt. Mi ez, ha nem kettős mérce?

A csórók meg fagyjanak meg télen, ha Ukrajna felől nem jöhet majd a gáz.

Eközben azt várja el tőlünk az EU, hogy szeressük és adjuk fel az önállóságunk maradékát is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html