Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gyár igazgatója Artem Szkripka elmondta, hogy a parlament által október elején elfogadott egyik törvénymódosítás nem teszi számukra rentábilissá a gyártást - idézi a riportot az MTI.

Ez a jogszabály-módosítás ugyanis növeli a kiskereskedők kötelező árrését, és ezáltal a gyártókat arra kényszerítik, hogy emeljék a termékek árait, ami az értékesítési volumen csökkenéséhez vezethet. Vállalatként nem tudunk olyan termékeket előállítani, amelyekkel nem tudjuk, hogy utána mihez kezdjünk. Emiatt leállítottuk a termelést. A gyár második hete áll- mondta az igazgató.

A hírportál szerint a Priluki településen lévő dohánygyár volt eddig Ukrajna három legnagyobb adófizető vállalatának egyike. Tavaly 16,05 milliárd hrivnya, azaz csaknem 182 milliárd forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Szeptemberben hozta nyilvánosságra a British American Tobacco, hogy Ukrajnából Romániába költözteti át kelet-európai döntéshozói központját a kiszámíthatatlan ukrajnai pénzügyi szabályozási politika miatt.

Az említett törvénymódosítás után az ukrajnai dohánygyártók szövetsége már figyelmeztetett arra, hogy a jogszabály gyárak bezárásához és mintegy 50 ezer munkahely elvesztéséhez vezethet a dohányiparban. Ezen felül a cigaretta árának emelkedését okozza, ami a jelenlegi 8,4 százalékról akár 20 százalékra is növelheti a dohányáruk illegális kereskedelmének arányát.