Leálltak a pénztárgépek - hatalmas a kár és káosz

Rubel tízmilliárdos bevételkiesést okoz az orosz kiskereskedőknek, hogy lefagyott a pénztárgépek jelentős része az ünnepi bevásárlási szezon kellős közepén. A háttérben a gépeket az adóhatósághoz bekötő online rendszer hibája van.
Komócsin Sándor, 2017. december 20. szerda, 15:38
Fotó: Stockfresh

Becslések szerint 10 milliárd rubel (45 milliárd forint, három komolyabb focistadion ára) bevételtől estek el az orosz kiskereskedők amiatt, hogy az ünnepi bevásárlási szezon legerősebb időszakában szerdán leállt a pénztárgépeik egy része - adta tovább az orosz közösségi médiában terjedő hírt a Bloomberg.

A boltosok rémálma vált valóra, amikor egyszer csak a pénztárgépek lefagytak és az eladások leálltak - fejtegette Dmirij Alekszejev a DNS Digital Store elektronikai áruházlánc vezetője a Facebookon. A kiskereskedők országszerte káromkodnak. Mi borzalmasabb történhet velük, mint hogy elvesztik az üzletelés lehetőségét újév előtt. (Oroszországban az évfordulón tartják a karácsonyi ajándékozással egybekötött eszem-iszomot.)

Hiba a rendszerben

A leállás a teljes piac közel tizedét sújtotta - állítja az AKIT, a kiskereskedők lobbiszervezete. A katasztrófa gondokat okozott a Magnit PJSC-nél, Oroszország második legnagyobb áruházláncánál, amely kénytelen volt egyes hipermarketeiben beszüntetni az árusítást. A Rosznyefty PJSC és a Gazprom Nyefty PJSC egyes benzinkútjai szintén felfüggesztették az árusítást.

A hiba azokat a pénztárgépeket érintette, amelyeket a kormány júliusi rendeletének megfelelően online kapcsolatban bekötöttek az adóhatósághoz (képünk illusztráció). A gépeket gyártó egyik cég, a Shtrikh-M elismerte, hogy egyes berendezései csődöt mondtak.

Oroszországban számos vállalat gyártott olyan kiegészítőket, amelyekkel létre lehet hozni a pénztárgépek internetes kapcsolatát. Orosz kiberbiztonsági vállalatok szakértői szerint szoftverhibáról van szó, nincs bizonyíték arra, hogy valamilyen komputervírus fektette volna két vállra a pénztárgépek tizedét.

A nyitókép forrása: Stockfresh.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.12.20 19:42

Aki nagyban csal lop hazudik az bekötteti annak a pénztárgépét aki kicsiben stiklizik :) És a példamutatás ? Vagy az a követendő példa hogy nagyban kell csinálni ? :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.12.20 18:00

Semmi gond, még megvannak a fagolyós számológépek...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.12.20 17:29

kár nem lesz, mert a pénzt ugyanúgy elfogják költeni a zemberek, csak 1-2 nappal később, mikor újraindul a rendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html