Lecsap az egészségbiztosításokra Szlovákia

Jóváhagyta az egy egészségbiztosítós modell bevezetését szerdai ülésén a szlovák kormány.
MTI, 2012. október 31. szerda, 15:16
Fotó: Napi.hu

Robert Fico kabinetjének döntése alapján Szlovákiában 2014-ben megszűnik az 1993-ban bevezetett több biztosítós egészségbiztosítási rendszer, és azt az egy - állami kézben lévő - egészségbiztosítós modell váltja fel.

A szlovák egészségbiztosítási rendszer átalakítását felvázoló projekt a transzformációs folyamat három lehetőségét vázolja fel. A lehetséges menetrendek közül az egyik a Szlovákiában működő két magán egészségbiztosító ügyféli törzsállományainak állami felügyelet alá vételével számol. A másik lehetőség a magánbiztosítók részvényeinek felvásárlását feltételezi, a harmadik verzió pedig a magánbiztosítók állami kisajátítását vetíti előre.

A transzformációs projektet kidolgozó egészségügyi tárca a három lehetőség közül a magán biztosítók részvényeinek felvásárlását tartja a legjobb megoldásnak. "Ez az egyedüli lehetőség arra, hogy az állam kizárólagos ellenőrzést szerezzen a magánbiztosítók felett" - olvasható a projekt részét képező hatástanulmányban, amely azt is megállapítja, hogy ezzel a módszerrel az állam ellenőrzése alá vonhatja a vele szemben a magánbiztosítók által indított pereket is.

A magánbiztosítók részvényeinek felvásárlása esetén azok értékét független könyvvizsgálat eredményeként szabnák meg. Amennyiben az így meghatározott felvásárlási összeggel a biztosító nem ért egyet, az állam könyvvizsgálat nélkül is felértékelheti a biztosítót, végső lehetőségként pedig élhet a kisajátítás intézményével is. A transzformáció végső lépéseként a magán egészségbiztosítók ügyféli törzsállománya várhatóan az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosítóhoz kerül majd át.

Az egy egészségbiztosítós modell bevezetését Robert Fico kabinetje azzal indokolja, hogy a több-biztosítós modell bevezetése óta folyamatosan csökkent az egészségügybe áramló anyagi források kihasználásának hatékonysága. Az intézkedést - a tervezet nyáron történt bemutatása óta - többször is bírálta az egészségbiztosítói szakma, amely ezt az egészségügy problémáit nem orvosló, egyértelműen politikai döntésnek tartja.

Még az ügyben szerdán meghozott végső döntést megelőzően, kedden a szlovák parlamenti ellenzék három pártja közösen jelentette be: amennyiben a kabinet jóváhagyja a tervezetet, az alkotmánybírósághoz fordulnak, mivel szerintük ennek megvalósítása kiiktatja a konkurenciaharcot, és így hátrányos helyzetbe juttatja az egészségügyi szolgáltatásokat igénybevevőket.

Szlovákiában a legutóbbi adatok szerint az állami tulajdonú Általános Egészségbiztosító (VZP) rendelkezik a legtöbb ügyféllel. A piac fennmaradó közel egyharmadát két magánkézben lévő biztosító, a Dovera (1,4 millió ügyfél) és az Union (370 ezer ügyfél) tartja kézben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.11.01 07:28

Nálunk állami egészségügyi modell van, sőt egyre erősödik a központosítás.
A kiegészítő eü.-i biztosítások mindegyike állami kórházakban nyújt hotel szolgáltatást.
Magán kórház alig van. Talán már csak a Telki.
Az a Telki amelyik le van szerződve a Honvéd Kórházzal háttérnek, ha komplikáció lépne fel. Az esztergomi kórházzal, ha CT vizsgálat kell. Magyar magánszolgáltatónak szép példa volt a Hospinvest.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.10.31 17:55

De mi most vezetjük be a kiegészítő eü-biztosítást! Már sose tanulunk semmiből? Szlovákia épp idén teszi újra többkulcsossá az SZJA-ját is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html