Lecsaptak a nagybankokra

Az uniós hatóságok egy kartellezési ügyben nyomozva dokumentumokat gyűjtöttek több nagybanknál.
NAPI, 2011. október 19. szerda, 12:06
Fotó: Napi.hu

Újabb fordulójához érkezett az a világszintű kartellezési ügy, amelyben az európai, az amerikai és a japán hatóságok kartellezéssel, nevezetesen bizonyos kamatok összehangolásával vádolják a világ számos nagybankját - jelentette a Wall Street Journal (WSJ). Az Európai Bizottság (EB) versenyhatóságként eljárva házkutatásokat tartott, amelyeken a feltételezéseket bizonyító dokumentumokat keresett.

A gyanú szerint a bankok egy része manipulálta az Euro Interbank Offered Rate-et (Euribort), ennek londoni megfelelőjét, a Libort, illetve tokiói testvérüket, a Tibort. Ezek a kamatok a bankok közötti hitelfelvétel költségei, amelyek jelentős hatást gyakorolnak a vállalati és lakossági adósságok költségére is.

Nem házkutatás, hanem baráti látogatás

Az egy éve folyó vizsgálatban érintett Európa néhány vezető nagybankja is, ám a pénzintézetek listája nem nyilvános. A rajtaütést a brit fővárosban és más európai nagyvárosokban hajtották végre. Az egyik londoni pénzintézet inkább "látogatásnak" minősítette az akciót, mint barátságtalan kutakodásnak. Információkat kértek tőlük, majd elkísérték őket ahhoz a komputerterminálhoz, ahonnan az adatokat lekérték.

Az EB-nek a versenyszabályokat sértő ügyekben joga van dokumentumokat bekérni a bankoktól és a vállalatoktól, és lehetősége van váratlan látogatásokat - úgynevezett hajnali rajtaütéseket - végrehajtani vizsgálódásai során.

Már perek is indultak

Cedric Quemener, az Euribor meghatározásának menedzselésével foglalkozó brüsszeli Euribor EBF szakértője úgy véli, hogy ezt a bankközi kamatlábat nehezebb manipulálni, mint a Libort, mert az előbbit 40, az utóbbit viszont csak 15 bank részvételével határozzák meg.

Az amerikai hatóságok már idézéseket is szétküldtek az ügyben, a vizsgálatba bekapcsolódott az igazságügy minisztérium is. Húsz bírósági eljárást indult kamatmanipuláció vádjával. A bankok tagadnak.

Nagypályás átverés

A válság idején a kamatok befolyásolásával olyan látszatot kelthettek a bankok, hogy olcsóbban jutnak hitelhez, mint valójában, s ezzel jobbnak mutathatták helyzetüket a valóságosnál. A vizsgálat emellett arra is kiterjed, hogy egyes kereskedők a bankok treasury osztályaival együttműködve nem spekuláltak-e árfolyamváltozásokra, úgy mozgatva a kamatokat, hogy devizaüzleteik a legtöbb hasznot hozzák.

Mintegy beépített segítőként a svájci UBS - a tettei következményei alóli mentésségért cserébe - együttműködik a hatóságokkal - derült ki a bank közleményéből még júliusban. A Barclays néhány más pénzintézettel együtt korábban elismerte, hogy érintett a Liborral kapcsolatos vizsgálatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

warrenwolf, 2011.10.19 12:57

ez itthon is érvényes, a kartellgyanú már a CHF alapú hitelek feltételeinek kidolgozásakor és a termékfejlesztés alkalmával is vélhetően fennáll. Ez és a tény miszerint az adósok többségének a havi törlesztőrészlete nagyjából a duplájára nőt, miközben a tőketartozások emelkedtek: nos ezek a tények az adósságszolgálat ellehetetlenülését, uzsorát jelentenek, tehát ezek a szerződések semmisek és sürgősen újra kell tárgyalni őket, ha tetszik a kormánynak és a bankoknak a dolog ha nem... elmaszatolva a dolgot sokkal többe fog kerülni mind a bankoknak, mind a kormánynak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html