Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kedden bejelentett döntéssel kapcsolatban svájci szakszervezetek felhívták a figyelmet, hogy a Novartis az elbocsátásokról szóló közleménnyel együtt a negyedéves gyorsjelentését is kiadta, e szerint pedig az üzlet remekül megy.

A harmadik negyedév üzleti eredményei alapján egyáltalán nem indokolt a leépítés, a tömeges elbocsátások csupán azt szolgálják, hogy még több pénzt keressenek a részvényesek és a cég vezetői - reagált az Unia szakszervezet. A Syna nevű szakszervezet a döntés visszavonását követelte, és szorgalmazta, hogy állások megszüntetése helyett újabb munkahelyeket hozzanak létre Svájcban.

A Novartis tervei szerint Svájcban 1.100, az Egyesült Államokban további 900 munkahelyet szüntetnek meg. Ugyanakkor nagyjából 700 új állást teremtenek alacsonyabb munkaerő-költségű országokban, például Kínában és Indiában, így végeredményben 1.300 munkahellyel lesz kevesebb a cégnél.

"Az egészségipar egyre kedvezőtlenebb környezetben működik. A pénzügyi válságból államadósság-válság lett, így a kormányok világszerte arra törekednek, hogy lenyomják a gyógyszerek és egyéb egészségügyi termékek árát" - mondta Joseph Jimenez vezérigazgató a negyedéves jelentés bemutatóján. Európában például az idén már nagyjából 5 százalékkal csökkentek az árak, és a folyamatnak nem látni a végét - mondta Jimenez, hangsúlyozva, hogy a vállalat az árcsökkenés hatását ellentételező intézkedésekre kényszerül.

Ugyanakkor a Novartis a versenytársakhoz képest kedvezőbb helyzetben van, mert a kormányzati ártámogatás a bevétel 55 százalékát teszi ki, szemben az ágazatra jellemző 80-90 százalékos átlaggal - tette hozzá.

A kétezer fős leépítés részeként bezárnak két svájci üzemet, és felszámolnak kutatás-fejlesztési részlegeket Svájcban és Amerikában. A termelést alacsonyabb munkaerő-költségű más országokba telepítik át, a kutatás-fejlesztési feladatokat kiszervezik. Az intézkedéstől évi 200 millió dollár megtakarítást várnak.

Az árcsökkenés ellenére a harmadik negyedévben a bevétel éves szinten 18 százalékkal nőtt, 14,8 milliárd dollár volt. Az üzleti eredmény 11 százalékkal 4,1 milliárd dollárra emelkedett. A január-szeptemberi időszakban a bevétel 43,8 milliárd dollár volt, 20 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.