Petro Porosenko ukrán elnök lipecki édességgyárát lefoglalták az orosz hatóságok, hogy megakadályozzák annak eladását - jelentette be az államfő vállalata, a Rosen.

Tavaly március, a Krím-félsziget annektálása óta a cég állandó zaklatásoknak volt kitéve - fegyveres rendőri alakulatok rohanták le, miután az oroszok bojkottálták, és a moszkvai politikusok a "szélsőségek" támogatásával vádolták meg. Ezt általában a terrorizmus támogatásának szinonimájaként használják.

A Rosen szerint Moszkva minden áron meg akarja akadályozni a 2 milliárd rubelre (39 millió dollár) értékelt gyár eladását, mindenesetre fellebbezést nyújtanak be az orosz bíróságon.
Porosenko elnökké választásakor ígéretet tett arra, hogy megválik üzleti érdekeltségeitől - még ha ezt nem is úgy képzelte, ahogy az oroszok.

Azonnal eladásra kínálta az évi 1,2 milliárd dollár árbevételű Rosent, de eddig nem sikerült értékesítenie. Másik nagy vagyonelemét, a szevasztopoli óriási hajójavító üzemet és annak tíz beszállító vállalatát a helyi hatóságok már a múlt hónapban államosították.

A lipecki üzemet arra hivatkozva foglalták le, hogy nem fizetett be 3,5 millió dollárnyi adót - arról nem szóltak, ez miért jogosítja fel őket egy tízszer ekkora értékű vállalat lefoglalására. Tavaly ez a gyár adta az oroszországi édességek 20 százalékát, az anyacég a világ 22. legnagyobb édességgyártója.