A globális kereskedelmi feszültségek és az Egyesült Államok recessziójával kapcsolatos aggodalmak az év végén komoly tőzsdei zuhanáshoz vezettek, így a Bloomberg 500 milliárdost listázó indexén szereplők is komoly veszteséget szenvedtek el. 2012-es indulása óta ez csak a második év, hogy zsugorodott a listán szereplők 4700 milliárd dollár összértékű vagyona. Viszont az gyakorlatilag példa nélküli, hogy az év elejéhez képest ekkora kilengés legyen, ugyanis 2018 első felében a bikapiac miatt 5600 milliárd dollárra is ugrott a pénzkészletük.

"A befektetők komolyan szoronganak a legutóbbi időkben" - mondta Katie Nixon, az Northern Trust Wealth Management fő befektetési igazgatója. "Nem számítunk recesszióra, de figyelmet fordítunk a globális növekedésre leselkedő ​​hátrányos kockázatokra." Vagyis elképzelhető, hogy a tőzsdei lejtmenet folytatódhat, még ha egyelőre erre senki sem számít, ha pedig ez megtörténik, a világ leggazdagabbjai még több pénzt bukhatnak.

Még az Amazon atyja, Jeff Bezos is megérezte a piaci megingást, pedig 2018-ban a legnagyobb nyereségét érte el. Szeptemberben elérte a 168 milliárd dollárt, ami 69 milliárd dolláros nyereség. Később 53 milliárd dollárt bukott el a zuhanáson - ez az összeg nagyobb mint a Delta Air Lines Inc. vagy a Ford Motor Co. piaci értéke -, hogy év végén 115 milliárd dollára maradjon meg az idei pluszból.

Az Amazon.com Inc. alapítója jobb volt, mint Mark Zuckerberg, aki január óta a legnagyobb veszteséget rögzítette, 23 milliárd dollárral csökkentve a Facebook Inc.-t. Igaz, a közösségi médiabirodalom 2018-ban sorozatosan botrányokba keveredett. Zuckerberg a listán szereplő 173 milliárdos amerikai közül a legtöbbet veszítette el: kohorsz - 5,9 százalékot vesztett el, hogy 1,9 billió dollára maradjon.

Ázsiában is égett a milliárdások pénze: a régió 128 dollármilliárdosa 144 milliárd dollárt bukott. De a Bloomberg index 2018-ban 39 új tagot vett fel a térségből, bár ez a státusz rövid ideig tartott. Körülbelül 40 százaléka elvesztette a 10 számjegyű vagyonát december 7. után.

A Közel-Kelet még rosszabb helyzetbe került: Mohammed bin Salman szaúdi koronaherceg botrányai, köztük Dzsamál Hasogdzsi újságíró megöletése komolyan lehúzta az olajország vagyoni helyzetét. A királyság leggazdagabb személye, Alvalíd herceg, például 3,4 milliárd dollárt vesztett. Nettó vagyona 60 százalékkal esett vissza 2014-es csúcsához képest.

Az afrikai leggazdagabbak vagyona 14-százalékkal csökkent, ahogyan a feltörekvő piacok lendülete megállt.

Európában nem volt ennyire drámai a visszaesés, de a németországi Schaeffler család, a Continental AG autóalkatrészgyártó többségi részvényesei rengeteget buktak. A kontinens legnagyobb vesztesei azért ők lettek, mert Trump elnök vámháborúja Kínával bizonytalanná tette az autóipar kilátásait. Emiatt 17 milliárd dollárral rosszabbul zártak, mint tavaly. Ez az összeg annyira nagy, hogy önmagában ennek birtoklásával fel lehetne kerülni a világ 100 leggazdagabb emberének listájára.

Mexikóban Carlos Slim, a legnagyobb latin-amerikai mobilszolgáltató többségi részvényese is nagy veszteségeket szenvedett el. A korábban a világ egyik leggazdagabb embere címet is birtokló, Slim immár a hatodik helyet foglalja csak 54 milliárd dolláros vagyonával.

Az oroszok szerencsésebbek voltak: az olajárak összeomlása által okozott volatilitást, a feszültségek Ukrajnával való fokozódását és az egyre nagyobb szankciós nyomást ellensúlyozta az időszakos nyereség, amely a rubel gyengeségén keletkezett. Az ország 25 leggazdagabb emberének együttes nettó értéke csak enyhén csökkent, 255 milliárd dollárral, a rangsor szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!