BUX

Légikatasztrófa - vélelmezhetően nincs magyar áldozat

Nem hivatalos forrásból származó információ szerint vélelmezhetően nincs magyar állampolgár azok között, akik a Germanwings 9525-ös járatán utaztak Barcelonából Düsseldorfba - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

MTI, 2015. március 24. kedd, 18:17

A járat nem sokkal 11 óra előtt szenvedett balesetet, fedélzetén 144 utas és 6 fő hajózó személyzet tartózkodott, amikor az Alpokba csapódott. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleménye szerint a francia Belügyminisztérium és a német Külügyminisztérium krízisközpontjától várják a hivatalos értesítést az lezuhant gép utaslistájával kapcsolatban. Hozzátették: egyelőre az áldozatok azonosítása zajlik, a krízisközponttól hivatalos értesítés még nem érkezett.

Az áldozatok nemzetiségének beazonosítását nehezíti, hogy a repülő a schengeni térségen belül repült, ezért az utasok nemzetiségéről nem készült nyilvántartás - közölte a KKM.

Német iskolások is utaztak a járaton

Egy németországi gimnázium számos tanulója és két tanár is a fedélzetén tartózkodott.Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi oktatásügyi minisztérium megerősítette a sajtóhíreket, amelyek szerint egy csoport gimnazista is a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatán utazott. A Haltern városi gimnázium tízedik osztályos tanulói egy spanyol nyelvi kurzuson vettek részt két tanár kíséretében. A diákok száma bizonytalan. A halterni önkormányzat szóvivője szerint a csoport 16 tanulóból állt, a tartományi oktatásügyi minisztérium viszont 12 diákról tud. (A Germanwings első adatai szerint a lezuhant repülőgépen 67 német állampolgár tartózkodott.)

Nem adott vészjelzéseket a lezuhant repülőgép

Nem adott vészjelzéseket a Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járata kedden, mielőtt lezuhant a francia Alpokban, 150 emberrel a fedélzetén - közölte a francia polgári légiközlekedési igazgatóság. "A legénység nem adott Mayday jelzést. A légiirányító döntött úgy, hogy vészhelyzetben lévőnek nyilvánítja a repülőt, miután minden kapcsolatot elveszített a repülő legénységével" - közölte a forrás.

A flightradar24.com adatai szerint a repülőgép utolsó ismert helyzete helyi idő szerint 10.40-kor volt. A francia légi irányítás először még azt közölte, hogy a gép vészjelzést adott le 10.47-kor. Az adatok szerint a gép folyamatosan süllyedt mintegy 3000-4000 láb percenkénti rátával, majd 6800 láb (2000 méter) magasságban tűnt el a radarok képernyőjéről.

A gépen 144 utas és hat fős legénység tartózkodott, francia és spanyol források szerint az utasok közül 45 spanyol volt, a többiek többségükben németek, de török áldozatokat is jeleztek.

Az Airbus 320-as típusú gép Alpes-de-Haute-Provence megyében Barcelonnette és Dignes-les-Bains nevű helységek között, Prads-Haute-Bléone falu mellett zuhant le.

A baleset körülményei arra engednek következtetni, hogy valószínűleg nincs túlélője a repülőkatasztrófának - közölte Francois Hollande francia köztársasági elnök. A lezuhanás helye, amely 1500 és 1800 méteres magasság között, feltehetően behavazott vidéken található, nehezen megközelíthető a szárazföldön. Lakótelepülés nincs a közvetlen közelében.

Christophe Castaner, a régió nemzetgyűlési képviselője elmondta, hogy a csendőrség helikoptere megtekintette a baleset helyszínét. A csendőrség tájékoztatása szerint a roncsok több mint két négyzetkilométernyi területen szóródtak szét a behavazott erdős hegyvidéken. A helyszíntől hét kilométerre található a legközelebb műút. A csendőrök gyalog már meg tudták közelíteni a helyszínt, és a képviselő szerint legelőször esetleges túlélőket keresnek. A csendőrség arra kérte a környékbeli települések lakosságát, hogy ne próbálja megközelíteni a baleset helyszínét, az utakat hagyják szabadon a mentőalakulatok számára.

A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint háromszáz csendőr és rendőr dolgozik a helyszínen, a "következő órákban" hatszázra emelkedik a számuk a helyszín biztosítása és a mentések megkezdése érdekében.

Merkel alapos vizsgálatot ígér

A lehető legnagyobb alapossággal kivizsgálják a Germanwings légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának katasztrófáját - mondta a német kancellár kedden Berlinben, hangsúlyozva, hogy a baleset okairól nem szabad spekulálni. Angela Merkel sajtónyilatkozatában kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és barátainak. "A német gép lezuhanása, 140-nél is több emberrel a fedélzeten súlyos megrázkódtatás, amely minket németeket, és a franciák és spanyolokat mély gyásszal tölt el" - mondta a német kancellár. Kiemelte: Francois Hollande francia államfővel és Mariano Rajoy spanyol kormányfővel megállapodtak abban, hogy a három ország hatóságai együttműködnek a baleset okainak feltárásában és a segítségre szorulók támogatásában.

A tragédia helyszínére viszi a katalán kormány az áldozatok hozzátartozóit

A katalán kormányzat megszervezi, hogy Spanyolországból a katasztrófa helyszínére utazhassanak busszal a lezuhant gép áldozatainak hozzátartozói, amennyiben szeretnének - jelentette be a katalán elnök kedden Barcelonában. "Nincs rosszabb, mint elveszíteni egy közeli hozzátartozót, ráadásul ilyen tragikus módon" - fogalmazott Artur Mas. A spanyol sajtó úgy tudja, hogy többen élnek ezzel a lehetőséggel, és hamarosan útnak is indulnak. Dél óta folyamatosan érkeznek az áldozatok hozzátartozói a barcelonai El Prat repülőtérre, ahonnan délelőtt szállt fel a Germanwings szerencsétlenül járt düsseldorfi járata.

A szerencsétlenségnek nincs túlélője

Egyelőre semmilyen feltételezés nem zárható ki a katasztrófájával kapcsolatban - mondta kedden Manuel Valls francia miniszterelnök a nemzetgyűlésben. A kormányfő elmondta, hogy egy helikopter már le tudott szállni a baleset helyszínén a francia Alpokban, s annak legénysége megállapította, hogy a lezuhant repülőgépnek nincsenek túlélői. Az ügyben a marseille-i ügyészség indított vizsgálatot.

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a polgárőrség, a légierő és a csendőrség tucatnyi helikopterei várnak felszállásra Seyne-les-Alpes nevű település közelében. Itt állították fel a mentőakció központját. Bernard Cazeneuve délután megérkezett erre a helyszínre, innen fogja ezentúl tájékoztatni a sajtót. Itt állítanak fel majd egy kápolnát is, ahol a hozzátartozók fejet hajthatnak az áldozatok előtt.

A katasztrófához közeli Vernet település polgármestere a France Inter közszolgálati rádióban elmondta: a tragédia helyszíne szakadékokkal teli vidék, szinte függőleges mindenhol. Helikopterről jól látszanak a roncsok. A holtestek kiemelését helikopterekkel fogják megkezdeni, miközben az önkormányzati munkatársak gyalog kísérik a katonákat és a csendőröket a helyszínre - mondta a polgármester. A környéket teljesen lezárták.

Vernet csendőrsége szerint is mindenki életét vesztette a katasztrófában.

A Haute-Provence régió információs honlapjának a csendőrség egyik munkatársa azt mondta, hogy a holttestek kiemelése több napig is eltarthat. A hatóságok tucatnyi nagy méretű roncsot számoltak össze, ezenkívül a repülőgép sok apró darabra esett szét és szétszóródott a nehezen megközelíthető helyeken.

A baleset pillanatában a meteorológiai körülmények nem voltak különösebben rosszak, sütött a nap. Azóta viszont jelentősen romlottak az időjárási viszonyok, esik az eső, s ezt nehezítheti a szakértők és a csendőrök munkáját a helyszínen.

Washington felajánlotta segítségét

Az Egyesült Államok felajánlotta, hogy segít kideríteni a Germanwings-utasszállító lezuhanásának okát - közölte kedden Washingtonban Bernadette Meehan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője. Meehan szerint amerikai hivatalos személyek ebben az ügyben felvették a kapcsolatot a francia, a német és a spanyol hatóságokkal.

"Jelenleg nincs jele annak, hogy (az esetnek) köze lenne a terrorizmushoz" - jegyezte meg a szóvivő, és kormánya nevében kinyilvánította részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Barack Obama elnököt Lisa Monaco belbiztonsági és terrorelhárítási ügyekben illetékes tanácsadó folyamatosan tájékoztatja a 150 halálos áldozattal járó katasztrófa fejleményeiről - tette hozzá a szóvivő.