Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tíz éven belül a Lego áttér az újrahasznosított és biológiai alapú anyagok teljeskörű használatára, és a maga részéről száműzi a kőolaj-alapú műanyagokat. Ezt jelentette be a dán játékgyártó a Borsennek.

A cég "sok különféle anyagot tesztel", hogy leváltsa a játékai gyártáshoz használt fosszilis alapú műanyagot - magyarázta a dán lapak Niels B. Christiansen vezérigazgató, aki szerint néhány összetevő, vagy termék biztosan helyettesíthető fenntartható forrásból származó fával is, de csak ez nem jelent teljeskörű megoldást. A Lego figurák és kellékek nagy része 2030-ra valószínűleg újrahasznosított műanyagból, illetve bioplasztikból készül majd.

A dán játékgyár ugyan már két éve bejelentette, hogy elkezdi beépíteni a termékpalettájába a cukornád alapú bioplasztikot, de - bár a bio-polietilén használata kezdetben nagy figyelmet kapott -, az ígért eredmények elmaradtak. Az eredeti, 2025-ös céldátum biztosan nem lesz tartható, a jelenlegi helyzet sem tekinthető túl rózsásak: 2019-ben a Lego műanyag.felhasználásának kevesebb mint 2 százaléka volt biológiai alapú.

Forrás: Pixabay

Christiansen 2018-ban több millió eurós beruházásokról és fejlesztésekről beszélt, de most a dán lapnak elismerte, hogy az ellátási láncba nem sikerült kellő mértékben beilleszteniük az új anyagot. Ráadásul a lehetőségeiknek is "csak egy részét tettük meg"- tette hozzá. A cég első embere most úgy látja, hogy a sikeres átállásuk kulcsa a fokozatosságban rejlik, ugyanakkor arra is jobban oda kell figyeljenek, hogy e téren nagyobb ugrásokra legyenek képesek, mint eddig.

2030-ra az a cél, hogy a jelenlegi termékportfólió alapanyagának több mint 90 százalékát adó akrilnitril-butadién-sztirol alapú szénhidrogén származékot (ez az ún ABS műanyag) teljesen lecseréljék - ugyanolyan tartós és ugyanolyan színes alapanyagokra. Az ABS műanyagot a cég 1963 óta használja, de az Aarhusi Egyetem kutatói tavaly arra jutottak, hogy az anyag környezetkímélőbbre cserélésére többféle lehetőség is adott.