Lejtmenetben az olasz banki részvények

Egy időre felfüggesztették pénteken napközben a UniCredit és az Intesa Sanpaolo részvényének a kereskedését a milánói értéktőzsdén, miután mindkét olasz bank papírja napi limittel gyengült.
MTI-Eco, 2011. június 24. péntek, 14:22
Fotó:

A részvényárak lejtmenetét a szakértők is csak találgatják. A Reuters által megkérdezett elemzők szerint ebben valószínűleg José Manule Gonzalez-Paramo, az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa egyik tagjának az a kijelentése is szerepet játszott, hogy nincs még vége az euróövezeti válságnak, illetve a Moody's nemzetközi hitelminősítőnek az a csütörtöki figyelmeztetése, miszerint ronthat olasz bankok egy csoportjának a besorolásán.

A Dow Jones által megkérdezett egyik kereskedő szerint pedig az okozta a banki részvényárak meredek árcsökkenését, hogy piaci hírek szerint leminősítik Olaszország adósi besorolását.

A felfüggesztés előtt a UniCredit mintegy 9 százalékos, az Intesa Sanpaolo csaknem 8 százalékos mínuszban állt. A két banki papír kereskedésének újraindítása után a UniCredit 3 százalékos, az Intesa Sanpaolo 2,3 százalékos mínuszban állt. A két részvény felfüggesztése megviselte az eurót, árfolyama a bejelentés előtti 1,4255 dollárról azonnal 1,4231 dollárra csúszott le.

HOZZÁSZÓLÁSOK