Lejtőre került a Daimler

Kénytelen volt mérsékelni alig két hónapja kiadott éves előrejelzését a Daimler AG, miután személyautóiból és teherautóiból is kevesebb kelt el az első negyedévben, mint amennyit vártak.
NAPI, 2013. április 25. csütörtök, 06:50
Fotó: Napi.hu

A cégvezetés már arra számít, hogy az EBIT-eredmény csökken 2013-ban, az első féléves hanyatlást nem fogja kompenzálni a második hat hónapban várható növekedés. A nettó nyereség 60 százalékkal, 564 millió euróra mérséklődött január−márciusban az egy évvel korábbihoz képest, az árbevétel három százalékkal, 26,1 milliárd euróra zsugorodott. Az üzemi profit 917 millió euró lett, ami elmarad a Bloomberg 1,06 milliárdos elemzői konszenzusától.

A menedzsment részben azzal indokolja a halvány teljesítményt, hogy a vevők főként a gyengébb felszereltségű, olcsóbb személyautókat keresik, amelyek alacsonyabb profitot hoznak, részben pedig azzal, hogy a szállítási vállalatok a bizonytalan gazdasági környezetben tartózkodnak a teherautó-beszerzésektől. A német személyautó-piac Európa legrosszabbul teljesítői közé került, ami kiélezte az autógyártók versenyét.

Az utóbbi megjegyzés arra utalhat, hogy a Daimlernek árengedményeket kell adni a vevők megszerzése érdekében. Pozitív változást elsősorban a modellfrissítésektől várnak, egyebek mellett megújul a cég egyik legfontosabb típusa, az S-osztályú Mercedes is. A Mercedes-Benz ágazat 2−4 százalékkal növelni kívánja globális autóeladásait 2013-ban. Korábban olyan hírek terjedtek, hogy Daimler új üzemet épít Romániában, tegnap azonban csak azt közölték, hogy a régi alkatrészgyártót bővítik tovább.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.04.25 09:00

Ez bennünket egyáltalán nem érint, mi hasítunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.04.25 08:13

Két dolog ért össze.A Mercedes minősége már nem annyira jó,különleges mint régen.Ő is törekedett az olcsóbb autókra.Másrészt a konkurencia sokat javított a minőségén,jelentősebb áremelés nélkül.A régen kivívott presztizs még visszi a céget,de pár év múlva ez már magában kevés lesz.
Itt az ideje hogy a cég magához térjen.Mert ha nem akkor tíz év múlva megveszi egy mai nap még riksa javító kínai kisvállalkozó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html