Lélegeztetőgépek: botrány Lengyelországban is

Úgy tűnik, a lélegeztetőgépek beszerzése a koronavírus-járvány kitörése után több országban is jövedelmező üzlet lehetett azoknak, akik közel voltak a pánikszerűen vásárló kormányok húsos fazekaihoz.
Barabás Júlia, 2020. augusztus 11. kedd, 15:43
Fotó: Facebook

A Varsói Kerületi Ügyészség több szálon indított nyomozást csalás és hivatali visszaélés gyanúja miatt az egészségügyi minisztériumban, miután kiderült, hogy a kormány irreálisnak tűnő áron szerzett be lélegeztetőgépeket a koronavírus-járvány idején - írta a Business Insider Polska. Hasonló gyanút a magyarországi ellenzék is felvetett.

Az ügyészség minden ügyet kivizsgál, ami a járvány idejét érinti, amikor közbeszerzési eljárás kiírása nélkül vásároltak a kormányhivatalok. Az első vizsgálatok egy zakopanei síoktatótól vett maszkokra vonatkoztak (még májusban, csalás gyanúja miatt), de nemrégiben hozzákapcsolták az E&K lublini cégének lélegeztetőgépeit is, amelyek vételéről sok szóbeszéd keringett országszerte.

Állítólag a minisztérium egy volt fegyverkereskedőtől vásárolt ilyen gépeket, olyan magas áron, amivel még nem találkoztak a szakemberek. A két ügyet azért kapcsolták össze, mert sok közös vonásuk, forrásuk és dokumentumuk van, amelyek azonosak. Ugyanazok a személyek hozták meg a döntést a vásárlásról, ugyanazt az eljárást alkalmazták, ugyanabban az időszakban. Mindkét esetben felmerül a hamis igazolások kérdése is.

HOZZÁSZÓLÁSOK