Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja - amely egyben többtucatnyi olasz bank besorolását, illetve besorolási kilátását is rontotta - kedd este Londonban bejelentette, hogy nyilvántartásában az eddigi 2-es kockázati csoportból a 3-asba kerül át az olasz bankszektor országkockázati megítélése (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA).

Az S&P által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati besorolásokkal. A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

Az olasz bankrendszer a keddi átsorolás nyomán mások mellett Nagy-Britanniával, Ausztriával és Chilével került azonos BICRA-csoportba.

A magyar bankrendszer BICRA-osztályzata 7-es a Standard & Poor's banki országkockázati besorolási módszertanában.

Az olasz bankrendszer keddi visszasorolásához fűzött elemzésében az S&P kiemeli, hogy véleménye szerint az európeriféria országaiban - és különösen Olaszországban - kiújult piaci feszültségek, valamint a halványuló növekedési kilátások az olasz bankok működési környezetének további romlását eredményezték.

A Standard & Poor's várakozása szerint az olasz bankok finanszírozási költségei is "érzékelhetően" emelkedni fognak az olasz szuverén adósság hozamnövekedése miatt.

A banki és a vállalati szektor egyaránt növekvő finanszírozási költségei viszont jó eséllyel feszesebb hitelezési kondíciókat eredményeznek, ami közép- és hosszú távon gyengítheti az olasz gazdaság aktivitását - áll a Standard & Poor's keddi londoni elemzésében.

Az S&P egy hete a spanyol bankrendszert sorolta át gyengébb országkockázati csoportba - a 3-asból a 4-esbe -, arra a véleményére hivatkozva, hogy a spanyol gazdaság növekedési kilátásai "egyre korlátozottabbak". A cég az idei év egészére 0,8 százalékos, 2012-ben 1,0 százalékos GDP-növekedést jósolt Spanyolországban.

A Standard & Poor's kedden több tucatnyi olasz bank kockázati osztályzatait, illetve azok kilátását is rontotta. Ehhez fűzött elemzésében a hitelminősítő közölte: nem hiszi, hogy az olasz bankrendszer nehéz működési klímája átmeneti jelenség, és azt sem tartja valószínűnek, hogy ez a működési környezet könnyen javítható lenne.

Az S&P kiemelte, hogy a 43 olasz pénzintézet közül jelenleg 22-nek az osztályzatára tart érvényben negatív kilátást.