Leminősítették a világ legnagyobb bankjait

A világ legnagyobb bankcsoportjait minősítette le pénteken a Moody's Investors Service, az e bankokat fenyegető globális tőkepiaci kockázatokkal indokolva a döntést.
MTI-Eco, 2012. június 22. péntek, 08:05
Fotó: Napi.hu

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja európai idő szerint péntek hajnalban, a londoni és a New York-i piaci zárások után bejelentette, hogy összesen 15 globális nagybank kockázati osztályzatait rontotta.

Csütörtökön a Moody's még 17 világszinten tevékenykedő nagybankot és értékpapír-kereskedő vállalkozást értesített arról, hogy leminősíti adósságaikat − jelentette a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva.

A Moody's lépése végül a Bank of America, a Citigroup, a Goldman Sachs, a JP Morgan, a Crédit Suisse, a UBS, a BNP Paribas, a Crédit Agricole, a Société Générale, a Deutsche Bank, a Royal Bank of Canada, a Royal Bank of Scotland, a Morgan Stanley, a Barclays és az HSBC osztályzatait érintette.

A cég négy bank hosszú távú adósminősítését egy fokozattal, tíz bankét két fokozattal, egy pénzintézetét pedig három fokozattal minősítette vissza; ez utóbbi leminősítést a Moody's a Crédit Suisse-re jelentette.

A banki leminősítésekhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy az érintett pénzügyi szolgáltató csoportok globális kiterjedésű tőkepiaci műveleteket folytatnak, és így a jelenlegi piaci körülmények között nagymértékben ki vannak téve az e tevékenységgel járó volatilitás és az esetleges igen jelentős veszteségek kockázatának.

Mindazonáltal ezek a bankcsoportok más, gyakran piacvezető üzleti tevékenységeket is végeznek, és ez is központi eleme az adósprofiljukról a Moody's által kialakított megítélésnek. E tevékenységi formák fontos "sokkelnyelő" tényezőként szolgálhatnak, enyhítve a tőkepiaci műveletek potenciálisan volatilis jellegét, ugyanakkor önmagukban szintén egyedi jellegű kockázatokat és kihívásokat jelenthetnek az érintett bankok számára - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő most bejelentett osztályzati intézkedései a ház által február 15-én kezdett felülvizsgálatot zárják le. E felülvizsgálatot a Moody's azoknak a kockázatoknak az átértékelése nyomán indította, amelyekkel véleménye szerint a globális tőkepiaci műveleteket végző cégek hitelezői szembesülnek.

A múltban az ilyen kockázatok miatt sok pénzügyi szektorbeli vállalat csődbe került, vagy kénytelen volt külső támogatásért folyamodni, ahogy az a pénteki leminősítésben érintett több bankcsoporttal is történt - áll a Moody's elemzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK