Lemondott a művészeti befektetési alapról a Christie's

A Christie's International felhagyott azzal a tervével, hogy beindítson egy művészeti befektetési alapot, illetve egy hitelező részleget - értesült az ügyhöz közel álló meg nem nevezett forrásokból a Bloomberg.
NAPI, 2009. augusztus 31. hétfő, 19:39

Ugyanezek az informátorok azt is elmondták a hírügynökségnek, hogy legalább hét olyan alkalmazott hagyta el tavaly december óta a világelső aukciósházat, akik a Christie's pénzügyi projektjén dolgoztak.

A Christie's 35 százalékos forgalomcsökkenésről számolt be az első félévre - részletes mérleget nem tesz közzé a francia milliárdos, a PPR kiskereskedelmi csoportot kezében tartó Francois Pinault tulajdonában levő ház -, és az elmúlt hónapokban többször is érezhető létszámcsökkentéseket jelentett be.

Mindezek a lépések, beleértve a pénzügyi szakértők távozását, jól tükrözik a művészeti piac helyzetét - kommentálta a híreket egy művészeti ügyekre szakosodott jogász. Ezeket az intézkedéseket meg kell hozni - tette hozzá Peter Stern -, ha az aukciósházak életben akarnak maradni.

Idén eddig főleg a korábban jócskán felfújt kortárs szegmensben mutattak be látványos eséseket az árverési házak. A Christie's globális eladásai ezen a piacon 69 százalékkal estek vissza az első félévben, a rivális Sotheby's pedig a tavalyihoz képest 87 százalékos zuhanásról volt kénytelen beszámolni idei májusi New York-i kortársárverése után.

Az önálló pénzügyi részleg feladása nem jelenti azt, hogy a Christie's nem keresi a lehetőségeket az alaptevékenységéhez kapcsolható területek kiaknázására. Jövő januárban készülnek megnyitni New Yorkban - közelebbről Brooklynban - a teljesen átalakított Red Hook raktárépületet, kifejezetten műtárgyak, illetve egyéb kollekciók számára; terveik szerint a hipertechnikával felszerelt épületben bérelhetnek majd helyet olyan gyűjtők, akik már nem tudják hova tenni műtárgyaikat, kézirataikat, antik bútoraikat vagy éppen ritka autóikat.

Az épületet harminc évre vette bérbe a Christie's - mondta el a The New York Timesnak a ház műtárgy-raktározási szolgáltatásának vezetője -, és terveik között szerepel, hogy hasonló célokra további ingatlanokat keresnek az USA-ban, Európában és Ázsiában. A Christie's 25 éve működteti raktározási üzletágát Londonban, de a gyűjtői, illetve műkereskedői igények növekedése nyomán egy ideje már arra készül, hogy erősíti ilyen irányú tevékenységét New York mellett Szingapúrban is.

HOZZÁSZÓLÁSOK