Lemondott a Tyco vezére

Lemondott a Tyco International Ltd. elnöke, a konglomerátum elnöke személyes okokkal indokolta döntését. A CBSMarketWatch úgy tudja, hogy L. Dennis Kozlowski ellen bűnügyi nyomozás folyik, az ex-cégvezetőt adócsalással gyanúsítják.
Ádám Viktor, 2002. június 3. hétfő, 13:30

New York állam manhattani ügyészségi hivatala több hónapja nyomoz Kozlowski ellen, ám az elmúlt hetekben igen komolyra fordult a helyzet, a bíróság ugyanis idézéseket küldött ki és meghallgatásokat tartott az ügyben, bár büntetéseket nem szabtak ki.
A nyomozás intenzitása meglepte a Tyco menedzsmentjét, ám az igazgatóság - legalábbis eddig - Kozlowski mögött áll.
A nyomozók szerint Kozlowski több száz millió dollárt utalt át családi vállalkozásaihoz, s e cégeket arra használta, hogy szolgáltatásokat és árukat vásároljon, forgalmiadó-mentesen.
A Tyco több száz akvizíció révén duzzadt hatalmasra, ami a nyereség folyamatos emelkedésével járt, így a Tyco-papírok a befektetők és befektetési alapok kedvenceivé váltak. A társaság az elsők között helyezte át névleg főhadiszállását offshore területre, hogy így bújjon ki az egyesült államokbeli adók alól. Az "aranykorban" a cég a 20 legértékesebb amerikai társaság között foglalt helyett, piaci értéke 120 milliárd dollár volt, ám mára ennek kétharmada semmivé vált. Az Enron bukása ráirányította a figyelmet a cég számviteli és üzleti gyakorlatára, s ráadásul kiderült, hogy Kozlowski az elmúlt három évben több száz millió dollárra tett szert Tyco-papírok eladásával, ám erről a nyilvánosságot nem tájékoztatta. Emlékezetes, hogy januárban még a Tyco négy részre történő szétválasztása volt napirenden, ám áprilisra fordult a kocka, s már szó sem volt feldarabolásról.

HOZZÁSZÓLÁSOK