Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az amerikai Pfizer Inc. és az írországi székhelyű Allergan 160 milliárd dolláros fúziójával a világ legnagyobb gyógyszeripari csoportosulása jött volna létre, megelőzve a Novartis svájci vállalatot.

A fúziót adózási szempontok mozgatták: a Viagrát gyártó Pfizer a Botoxról ismert Allergan felvásárlásával Írországba helyezte volna át központját, hogy ezáltal csökkentse adóterheit. A társasági adó az Egyesült Államokban 35 százalék, Írországban pedig 12,5 százalék. Becslések szerint ez évente több mint egymilliárd dolláros "megtakarítást" eredményezett volna a New York-i székhelyű Pfizernek.

A két vállalat azonban szerdán közleményben jelentette be, hogy "közös megegyezéssel" visszalépnek a tavaly novemberben beharangozott ügylettől. A döntés mögött az áll, hogy az amerikai pénzügyminisztérium hétfőn bejelentett intézkedései kedvezőtlen adózási változást eredményeztek a tervezett egyesülés szempontjából. Az amerikai pénzügyminisztérium új intézkedéseivel megnehezítette a külföldi vállalatoknak, hogy egy amerikai vállalatban több mint 20 százalékos részesedéshez jussanak. A 20 százalékos tulajdoni rész az a küszöb, amely fölött már ki lehet bújni az amerikai adózás alól.

Az amerikai kormányzat célja az, hogy fékezze az amerikai székhelyű multinacionális vállalatok külföldre történő áttelepülését. Nagyon gyakori, hogy ezek a vállalatok adóelkerülés céljából egy másik cég felvásárlása révén külföldre telepítik székhelyüket. Barack Obama amerikai elnök kedden üdvözölte a pénzügyminisztérium intézkedéseit, mondván, az adóelkerülés, függetlenül attól, hogy törvényes vagy törvénytelen módon követik el, világméretű probléma, és sürgette a kongresszust, hogy tegyen lépéseket az amerikai vállalatok adóelkerülést lehetővé tévő üzleteinek megállítására.

Még 2014-ben a Pfizer a brit AstraZeneca Plc. gyógyszeripari vállalatot próbálta meg felvásárolni szintén adócsökkentési céllal. A 118 milliárd dollárra becsült üzlet végül nem valósult meg, mivel a felek nem tudtak megegyezni az árban.