Lendületben a Samsung, fogy a mobil

A Samsung Electronics Co. negyedik negyedéves profitja közel a négyszeresére nőtt, köszönhetően a kiemelkedően jól sikerült mobilkészülék- és chipeladásoknak. A világ egyes számú memóriachip-gyártója több mint harmadával növelné befektetéseit az idén.
Kummer Krisztián, 2003. január 16. csütörtök, 09:00
Fotó:

A koreai cég nettó profitja 1,5 billió wont (1,3 milliárd dollárt) tett ki a negyedik negyedéve folyamán, szemben a megelőző év hasonló időszakában tapasztalt 403 milliárd wonnal. A forgalom 26 százalékkal növekedett és 10,7 billió wonra rúgott. Az idei évre a cég 6 billió won értékben tervez befektetéseket, amiből főleg a már meglévő termékeiket kívánják továbbfejleszteni.

A társaság nem bocsátkozott jóslatokba az ágazat piacának jövőjéről. Mint mondták, inkább arra koncentrálnak, hogy nagyobb szeletet harapjanak ki a tortából, akár a nagy riválisok, mint a Motorola, vagy a Micron Technology rovására; ennek okán új, nagy kibocsátási kapacitású üzemeket terveznek felállítani.

A Samsung negyedik negyedéve folyamán nagyobb forgalmat bonyolított le, mint a chipszektor ásza, az Intel. Bár a társaság 2001. negyedik negyedévéhez képest megnégyszerezte nettó nyereségét, ennek ellenére az alatta maradt elemzői várakozások 1,8 billió wonos átlagának. A háttérben az év végi jutalmak állnak, melyek 2002-ben összesen 375 milliárd wonra rúgtak.

A flash-memóriáknál (melyeket elsősorban digitális fényképezőgépekben használnak) a vállalat a következő évek során megduplázná kibocsátását, hogy 2005-re végleg dominálja a piacot.

HOZZÁSZÓLÁSOK