Kínában, ahol az orosz szakemberek már két reaktorblokkot adtak át a tianwani atomerőműben, újabb kettő létesítésére kaptak megbízást, pedig Kína maga is képes atomerőmű-építésre és amerikai, valamint francia cégekkel is együttműködik. India megerősítette, hogy tartja magát ahhoz a reaktorépítési menetrendhez, amelyet Putyin orosz elnök újdelhi látogatása idején rögzítettek. Vietnammal négy energiablokk szállításáról kötöttek szerződést, Törökországban pedig megkezdődtek az akkuyui építkezés előkészületei - sorolta Kirijenko. Tavaly az iráni Buserben, az indiai Kudankulamban adtak át reaktort, de megindultak a két kínai blokk, valamint a belorusz atomerőmű alapozási munkálatai is, Jordániában - az ottani tendergyőzelem után - pedig az infrastruktúra kialakítása kezdődött meg.

A finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű építésére elnyert megbízást az orosz gazdaság számára "rendkívül hasznosnak" nevezte a Roszatom-vezér, még akkor is, ha ezzel bizonyos szempontból konkurenciát teremtenek a Gazprom orosz gázipari társaságnak. Minden berendezést orosz vállalatok gyártanak, a fűtőanyag-szállításra is szerződést kötöttek, az erőmű pedig legalább hatvan, de inkább nyolcvan évig működhet majd, vagyis a szerződés "óriási exportlehetőségeket nyit meg", ráadásul az osztalék mellett az ott termelt olcsó áram is bevételi forrást jelent a Roszatomnak - mondta Kirijenko.

A tervek szerint idén Oroszországban gyors ütemben helyeznek üzembe atomerőműveket. Már megkezdték a BN-800-as új belojarszki gyorsneutronos reaktor beindítását, de üzembe helyeznek egy-egy energiablokkot a rosztovi és a novovoronyezsi új építésű atomerőművekben is.