Lendületben van a Roszatom

A Roszatomnak jelenleg húsz külföldi atomrektor építésére van megbízása, de tárgyalásokat folytat még mintegy negyven további energiablokkról és reményei szerint ezek közül legalább minden második a szerződéskötésig is eljut – közölte a napokban Szergej Kirijenko, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.
Napi.hu, 2014. január 14. kedd, 16:37
Fotó: Napi.hu

Kínában, ahol az orosz szakemberek már két reaktorblokkot adtak át a tianwani atomerőműben, újabb kettő létesítésére kaptak megbízást, pedig Kína maga is képes atomerőmű-építésre és amerikai, valamint francia cégekkel is együttműködik. India megerősítette, hogy tartja magát ahhoz a reaktorépítési menetrendhez, amelyet Putyin orosz elnök újdelhi látogatása idején rögzítettek. Vietnammal négy energiablokk szállításáról kötöttek szerződést, Törökországban pedig megkezdődtek az akkuyui építkezés előkészületei - sorolta Kirijenko. Tavaly az iráni Buserben, az indiai Kudankulamban adtak át reaktort, de megindultak a két kínai blokk, valamint a belorusz atomerőmű alapozási munkálatai is, Jordániában - az ottani tendergyőzelem után - pedig az infrastruktúra kialakítása kezdődött meg.

A finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű építésére elnyert megbízást az orosz gazdaság számára "rendkívül hasznosnak" nevezte a Roszatom-vezér, még akkor is, ha ezzel bizonyos szempontból konkurenciát teremtenek a Gazprom orosz gázipari társaságnak. Minden berendezést orosz vállalatok gyártanak, a fűtőanyag-szállításra is szerződést kötöttek, az erőmű pedig legalább hatvan, de inkább nyolcvan évig működhet majd, vagyis a szerződés "óriási exportlehetőségeket nyit meg", ráadásul az osztalék mellett az ott termelt olcsó áram is bevételi forrást jelent a Roszatomnak - mondta Kirijenko.

A tervek szerint idén Oroszországban gyors ütemben helyeznek üzembe atomerőműveket. Már megkezdték a BN-800-as új belojarszki gyorsneutronos reaktor beindítását, de üzembe helyeznek egy-egy energiablokkot a rosztovi és a novovoronyezsi új építésű atomerőművekben is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kakambuki, 2014.01.14 19:46

Igaz! Akkor a finnek után mi vagyunk a második EU-s tagállam ahol ők fognak építeni, illetve nálunk bővíteni a meglevőt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html