Lengyelországban uniós támogatásokra alapozva igencsak felpörgött az autóbuszpiac - írta a Rzeczpospolita. Az ország történetében először tavaly az autóbusz-eladások meghaladták a 2000 darabot és idén elérhetik a 2500-at is. Az idei első fél évben negyedével ugrottak meg az értékesítések.

Az elmúlt évben 2297 új buszt értékesítettek az országban, ami több mint 15 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit. Az összes eladás értéke nettó 1,8 és 2 milliárd zloty között volt. A környezetbarát buszok értékesítése is gyorsan nő. Míg 2016-ban csak az eladott járművek 2,2 százaléka minősült ilyennek, 2017-ban már hét százalék volt ez az arány. Az utóbbi 85 hibrid, 63 elektromos és 12 gázos buszt takar.

Idén a városi buszok vétele pörgeti fel a piacot, ezeknél továbbra is a lengyelek hazai márkája, a Solaris vezet.  Az idei év első hat hónapjában összességében a Mercedes-Benz volt a lengyel piac vezető márkája. A Solaris állt a második helyen, a bronzérem pedig a MAN-nak járt, amelynek járművei visszatértek a lengyel piacra.

A fotó forrása: Lé Minh/Pexels