Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még az elmúlt év végén 11 lengyel közéleti személyiség nyílt levelet küldött Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének, amelyben kérték, hogy egy lengyel űrhajósnő vagy úrhajós is részt vehessen a NASA által szervezett egyik repülésben - írta a Gazeta.pl. Volt erre már példa - csak éppen a szovjetekkel. Az ötlet a lengyel kozmikus ágazat nagy részét is meglepte.

Az aláírók között megtalálhattuk a Nobel béke-díjas volt államfőt, Lech Walesát, a Lengyel Tudományos Akadémia volt elnökét, Michal Kleiber professzort, a Kozmikus Vizsgálatok Központjának igazgatóját és feliratkozott egy felsőházi képviselő is.

Az első és eddig egyetlen lengyel űrhajós, a ma tábornoki rangot viselő Miroslaw Hermaszewski 7 napot, 22 órát és 2 percet töltött a világűrben a Szojuz 30. űrhajó fedélzetén 1978-ban. A mostani kérelem kezdeményezői felhívták a figyelmet többek között arra, hogy Lengyelország most ünnepelte függetlenségének 100. évfordulóját. Ehhez még hozzájárult az amerikai kongresszus véleménye, amely szerint a közös kozmikus repülés kiválóan hangsúlyozza a több éve tartó barátságot a népek között.

Szakértők szerint nem volt jó ötlet a levélírás. Egyrészt meglepték vele az űrkutatási szakmát, így hiányzik mögüle a szakmai támogatás. Másrészt  Lengyelország az Európai Kozmikus Ügynökség tagjaként részt vehet az európai programokban - akár személyzettel is. Mindezek miatt olyan alapvető kérdésekre nem tudnak válaszolni a levél írói, mint hogy mi lenne a lengyel űrhajós feladata az űrrepülés alatt.