Kínos ügybe keveredtek a lengyelek

Lengyel közéleti szereplők egy csoportja levélben kérte az USA elnökét, hogy járjon közben a NASA-nál egy lengyel űrhajós fellövése érdekében. Az ötlet a szovjet időket idézi.
Barabás Júlia, 2019. január 14. hétfő, 06:38
Fotó: Pixabay

Még az elmúlt év végén 11 lengyel közéleti személyiség nyílt levelet küldött Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének, amelyben kérték, hogy egy lengyel űrhajósnő vagy úrhajós is részt vehessen a NASA által szervezett egyik repülésben - írta a Gazeta.pl. Volt erre már példa - csak éppen a szovjetekkel. Az ötlet a lengyel kozmikus ágazat nagy részét is meglepte.

Az aláírók között megtalálhattuk a Nobel béke-díjas volt államfőt, Lech Walesát, a Lengyel Tudományos Akadémia volt elnökét, Michal Kleiber professzort, a Kozmikus Vizsgálatok Központjának igazgatóját és feliratkozott egy felsőházi képviselő is.

Az első és eddig egyetlen lengyel űrhajós, a ma tábornoki rangot viselő Miroslaw Hermaszewski 7 napot, 22 órát és 2 percet töltött a világűrben a Szojuz 30. űrhajó fedélzetén 1978-ban. A mostani kérelem kezdeményezői felhívták a figyelmet többek között arra, hogy Lengyelország most ünnepelte függetlenségének 100. évfordulóját. Ehhez még hozzájárult az amerikai kongresszus véleménye, amely szerint a közös kozmikus repülés kiválóan hangsúlyozza a több éve tartó barátságot a népek között.

Szakértők szerint nem volt jó ötlet a levélírás. Egyrészt meglepték vele az űrkutatási szakmát, így hiányzik mögüle a szakmai támogatás. Másrészt  Lengyelország az Európai Kozmikus Ügynökség tagjaként részt vehet az európai programokban - akár személyzettel is. Mindezek miatt olyan alapvető kérdésekre nem tudnak válaszolni a levél írói, mint hogy mi lenne a lengyel űrhajós feladata az űrrepülés alatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.01.14 10:55

javaslom elsőre lőjék fel a lengyel No1 díszpintyet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.01.14 10:31

A lengyelek és a magyarok ebben is összetartozást mutatnak. Vissza a múltba, éjjen a kommunyizmus!
Ettásak, boncsuk az EUt, és állíccsuk vissza a Szovjetuniót, de Ukrajna nélkül.
Ukrajnát majd mi 8magyarok és lengyelek) pótoljuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html