Bezzeg Varsóban robbantanak az elektromos buszok

Miközben Magyarországon csak némelyik főpolgármester-jelölt ígéretei között szerepel, hogy a füstokádó autóbuszokat elektromos meghajtású buszokra cserélik Budapesten, Varsót jövőre elözönlik a helyi gyártású villanybuszok.
Barabás Júlia, 2019. július 29. hétfő, 17:38
Fotó: MTI Fotó

A varsói városi közlekedési vállalat (MZA) közel 400 millió zlotyért (30 milliárd forint, két focistadion költsége) 130 Urbino 18-as csuklós elektromos autóbuszt vásárolt a neves lengyel buszgyártótól, a Solaris Bus&Coachtól - írta a Business Insider Polska. A járművek 2020-ban kerülnek a lengyel főváros utcáira.

Európában eddig ez a 130 darabos megrendelés a legnagyobb elektromosbusz-vásárlás. A Solaris villanybuszait eddig 60 város rendelte meg 17 országból, az elektromos buszok 2011 óta 14 millió kilométert tettek meg. A Solaris büszke arra, hogy megnyerte a lengyel főváros busztenderét. Évek óta követik alternatívjármű-fejlesztési stratégiájukat.

A 130 Urbinoban Solaris High Power akkumulátorok lesznek, ezekre a gyártó hétéves garanciát vállalt. A buszok gyors töltésére alkalmas állomásokat a város különböző pontjain helyezik el. A Solaris eddig 1000 autóbuszt szállított Varsónak, ezek közül 20 elektromos meghajtású.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lordofearth, 2019.07.29 19:31

Eszembe jutott az Ikarus kínai elektromos rocskája, majd bepisilek, úgy röhögök... A városi közlekedést hidrogén alapúvá kell tenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.29 18:39

Ja, aztán amikor nyáron bekapcsolják a klímát, télen meg a fűtést, akkor tudnak még menni 500 m-t és kampó. Hacsak nem kettős üzeműek, mint a pesti trolik, amiknek van áramszedője is. De akkor már troli és nem aksi busz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html