Lengyel kézbe kerül az egyetlen cseh olajfinomító

A PKN Orlen kivásárolja az Eni részesedését az egyetlen cseh olajfinomítóban.
Napi.hu, 2014. április 16. szerda, 12:02
Fotó: Reuters

A lengyel PKN Orlen csehországi leányvállalata, az Unipetrol megvásárolja az olasz Eni 32,4 százalékos részesedését az egyetlen cseh olajfinomító vállalatban, a Ceska Rafinerskában. Miután a lengyelek az év elején már megvették 27 millió dollárért a Shell 16 százalékos pakettjét, az olaszok kivásárlásával egyedüli tulajdonosai lesznek a cseh cégnek - közölte a Reutersszal Jan Mladek cseh iparügyi miniszter. Maguk a feltételekről még tárgyalásokat folytató felek nem voltak hajlandók nyilatkozni.

Az Unipetrol három éve veszteséges, és előre akar menekülni: a következő években 1 milliárd dollárt fektet be fejlesztésekbe. A lengyel kivásárlást Mladek pozitívan értékelte, mint ami a korszerűsítésekkel segíthet a vállalat két üzemének fennmaradásában, s ezzel hozzájárul az ország energiabiztonságához. A Ceska Rafinerska finomítói Litvinovban és Kralupyban évente 8.7 millió tonna nyersolajat dolgoznak fel.

eni
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2014.04.16 13:30

Na, most mi lesz?

Egyesül a PKN és a MOL?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html