Lengyel kisgépgyártót vett a Bosch

Az európai piacvezető német Bosch megvásárolja a háztartási elektromos kisgépek vezető lengyel gyártóját, a Zelmert.
Barabás T. János, 2013. január 8. kedd, 14:01
Fotó: Napi.hu

A Magyarországon leginkább porszívóiról ismert Zelmer S.A.-t megvásárolja a Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH (BSH). A háztartási kisgépek hazai, valamint közép- és kelet-európai piacán vezető lengyel cég már aláírta a tranzakciós megállapodást, amelynek értelmében részvényenként 40 zlotyt kapnak a tulajdonosok, ami igen magas, 44 százalékos prémiumot jelent az aláírásnapi árfolyamhoz képest, és 38 százalékkal haladja meg a 6 hónapos átlagot - írta a vezető varsói gazdasági napilap, a Dziennik Gazeta Prawna.

Janusz Plocica, a Zelmer igazgató tanácsának elnöke elégedetten nyilatkozott a tárgyalások eredményéről, amelyek értelmében a cég megtartja a nevét, és a szakmai befektető kész a vállalat további fejlesztésére. Modell értékűnek tartja az üzletet a lengyel vállalat részvényeinek 49 százalékát eddig birtokló Enterprise Investors, amely meglátta a cég potenciáljában rejlő lehetőséget, végigvitte a szerkezetátalakításon és fejlesztette, most pedig busásan megtérül befektetése. Jól jártak a kisebbségi tulajdonosok is, a PZU és az Aviva lengyel nyugdíjalapok.

A lengyel piac 22 százalékát birtokló, több mint 1400 alkalmazottal dolgozó Zelmer tavalyi árbevétele megközelítette az 5 milliárd forintot, és az EBITDA meghaladta az 500 milliót. A céget nyolc évvel ezelőtt vitték tőzsdére, és a Gazeta Wyborcza szerint tulajdonképpen azóta keresnek rá szakmai befektetőt, ami most sikerrel járt.

HOZZÁSZÓLÁSOK