A lengyeleket bezzeg bevonták az európai szuper high-techbe

Bővíti helikopterek meghajtórendszereit fejlesztő részlegét az Airbus Lódzban, a lengyel mérnökök önálló feladatokat kapnak az európai légijármű-gyártó teljes értékű munkatársaiként.
Barabás Júlia, 2020. február 11. kedd, 06:20
Fotó: AFP

Az Airbus Helicopters korábban elhatározott terveinek megfelelően 2020 közepétől bővíti a lengyelországi Lódzban lévő kutatóintézetét, amely AH Researc Center néven folytatja működését - adta hírül a Rzeczpospolita. A lengyel mérnökök áttételrendszereket és új típusú elektromos és hibrid meghajtókat fejlesztenek a légi járművekhez, miközben részt vesznek az anyagkutatásokban is, amelyek a jövő helikoptereinek építőelemeit adják majd.

Az intézetet öt éve hozták létre, lépésről lépésre egyre több fiatal munkatársat vettek fel - a vállalkozás dolgozóinak átlagéletkora nem éri el a 30 évet -, így jelenleg már 90-en dolgoznak az Airbus Helicoptersnek. Vezetőjük Tomasz Krysinski, aki a szükségállapot előtt a Lódzi Műszaki Egyetemen kezdete tanulmányait, majd Franciaországban fejezte be azokat. Elmondása szerint a lengyel tehetségeket az európai légijármű-gyártó legfontosabb fejlesztéseibe vonják be.

A lódzi fejlesztési központban jelenleg egyebek mellett sorozatgyártásban gyártott helikopterek modernizálásán dolgoznak. Egyikük a H160-as (képünkön) többcélú helikopter, amelynek utasterét és meghajtó rendszerét is a lengyel csapat tervezte és tesztelte. A fejlesztők részt vesznek a Racer nevű szupergyors helikopter létrehozásában, akárcsak az Airbus Helicopters légi taxinak szánt légi járművének fejlesztésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK