Lengyelországban betiltanák a vasárnapi nyitva tartást

A lengyel katolikus egyház és a hazai vállalkozók, valamint a munkavállalók érdekeire hivatkozók évek óta szorgalmazzák a szupermarketek vasárnapi nyitva tartásának betiltását, s ez most törvényjavaslat formájában a szejm elé kerül.
Barabás T. János, 2013. május 28. kedd, 15:30

Ritka egységben a kormányzó és az ellenzéki jobboldali pártok képviselői közös törvénymódosítást nyújtottak be a lengyel parlamentben a munka törvénykönyvéhez, amely megtiltaná a nagy alapterületű üzletek vasárnapi nyitva tartását. Az indoklás szerint "a vasárnap a lengyel hagyományokban szent és a családé", és nem igazolható az a nézet, hogy a vasárnapi nyitva tartás szükséges a lakosság mindennapi ellátási igényeinek kielégítéséhez. A vasárnapi munka tilalma "új minőségű élet lehetőségét teremti meg a családok számára". Vonatkozik ez nemcsak a közvetlenül érintett alkalmazottakra, de azokra is, amelyek a reklámoktól hajtva szeretteikre való tekintet nélkül felesleges vásárlásokba bocsátkoznak. A beterjesztők hangsúlyozzák, hogy ez a tilalom nem jár semmilyen kieséssel az adóbevételeknél, pusztán hétről hat napra szűkíti a vásárlásokat - írta a Gazeta Wyborcza.

Jeremi Mordasewicz, a Lewiatan munkaadói szövetség vezetője szerint ez legfeljebb az élelmiszerek forgalmára lehet igaz, de minden más árucsoportot súlyosan érint. Ugyancsak megszenvedik a bevásárló központokban dolgozó szolgáltatók, hiszen a mozik, rekreációsok, bárok és éttermek a legnagyobb forgalmat vasárnap, az elsősorban élelmiszerek vásárlására betérőkkel bonyolítják. Ez a nyitvatartási tilalom akár 50 ezer munkahelybe is kerülhet. Ezzel a lehetőséggel azonban a törvényjavaslat kezdeményezői nem foglalkoznak, inkább arra összepontosítanak, hogy a változás üdvös hatását nemcsak a családok fogják megérezni, de következtében felvirágoznak a kis családi boltok. Ezt az aláírók a "gazdasági patriotizmus" fontos elemének tartják.

A vasárnapi nyitva tartás ellen a lengyel katolikus egyház már évek óta harcol, a hozzá közel álló politikai pártok magukévá tették ezt az ügyet, de ők már inkább a munkavállalók és a hazai kisvállalkozások érdekeivel indokolták. Eddig az ezt célzó helyi kezdeményezéseket a bíróságok megsemmisítették, azonban még sosem került ilyen széles körű politikai támogatottsággal a szejm elé.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

istvan78, 2013.05.28 16:30

akkor a pap se papoljon vasárnap, zárják be a templomokat is.
nameg az orvos se dolgozzon vasárnap, meg a nővér se, és a mentős se. a strandokat is zárják be vasárnap, és persze a balatont is. ja meg a diszkókat is zárják be szombaton éjfél előtt egy perccel, mert ugye vasárnap nekik se lehessen már dolgozni.
tudja-e valaki még folytatni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.05.28 15:33

Lengyelországban betiltanák a vasárnapi nyitva tartást....


..itt is jogos lenne ,bár Nyugaton meg pont most nyitnak vasárnapi műszakokat ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html