Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új helyi partnerrel kell megbarátkozniuk azoknak a külföldi befektetőknek, akik beszálltak a Krím félsziget kontinentális talapzatán, a Fekete-tenger partja mentén folytatott offshore olaj- és gázkitermelésbe - jelentette a Kommerszant. Kétséges, hogy a terület Oroszországhoz csatolása után megtarthatják-e megszerzett pozícióikat.

A Krímben folyó olajkitermelést állami ellenőrzés alá veszik, és az orosz államot csak a Gazprom vagy a Rosznyefty képviselheti ezekben a tevékenységekben - jelentette ki Gennagyij Kramov, az illetékes orosz tárca miniszterhelyettese.

Jelenleg a Csernomornaftogaz felel a krími part menti területeken folyó olajfúrásokért. Az ukrán gázmonopólium, a Naftogaz kezében lévő vállalat a változások nyomán a krími kormány irányítása alá került. Utóbbi a napokban közölte, hogy privatizálni szándékozik a Csernomornaftogazt, amelyre máris jelezte érdeklődését a Gazprom.

Nem a mi adósságunk

Februárban a Naftogaz beperelte leányát, hogy kiszorítson belőle 1,2 milliárd dollár kölcsönt, amelyet 2009 és 2012 között nyújtott neki. A krími hatóságok közölték: nem hiszik, hogy az ő kötelességük lenne ennek a hitelnek visszafizetése.

A Csernomornaftogaz három üzleti partnerrel kötött megállapodást 2013-ban az offshore olajkitermelésre. Az olasz Eni energiaszolgáltató 50 százalékos, francai szektortársa, az EdF ötszázalékos, a Voda Ukrainy 35 százalékos részesedést kapott. A maradék 10 százalék a Csernomornaftogaz tulajdona. A befektetés értékét szakértők 3-4 milliárd dollárra becsülik, a kutak hozama évi hárommillió tonna (410 ezer hordó) olaj lehet.

Elképzelhető, hogy ezt a szerződést érvényben hagyják a tulajdonosváltás után, ám ez sokkal inkább függ a politikai szándékoktól, mint gazdasági megfontolásoktól - mondta Rusztam Kurajev, a Goltsblat orosz ügyvédi iroda munkatársa. Valószínűbb, hogy az új orosz partnerek részben vagy teljesen kivásárolják külföldi partnereiket az üzletből. Szerencsés esetben nem lesz per a dologból.

Kivonul a Shell

A Royal Dutch Shell felbontotta Ukrajnával kötött termelésmegosztási szerződését, amely a Fekete-tenger kontinentális talapzatának Skifskij területe alatt lévő lelőhelyek hasznosítására vonatkozott. Ez a régió a Krím felségvizeihez tartozik. A projekt végrehajtása becslések szerint 10-12 milliárd dollár befektetést igényelne.