Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 110 ezer benzin-elektromos meghajtású Toyota Highlander és Lexus RX400h hobbi-terepjárót hív vissza a Toyota Motor Corp. a szervizekbe, mivel egy elektromos probléma az egyik biztosíték leolvadásához vezethet, aminek következtében az autók leállhatnak - idézte a világ legnagyobb autógyártójának közleményét a BBC. Az érintett autók többségét Japánban, az Egyesült Államokban és Európában értékesítették. A Toyota "dolgozik a szükséges cserealkatrészek beszerzésén", és hamarosan értesíti az érintett autósokat, akiktől egyébként elnézést kér a hibáért, illetve a javítással járó kényelmetlenségért.

A bejelentéssel kapcsolatban a jó hír az, hogy időben megtörtént, úgy tűnik, a Toyota leszokott arról, hogy a nyilvánvaló, esetenként a hatósági vizsgálatokban is szereplő esetek ellenére megpróbálja eltitkolni technikai balfogásait - nyilatkozták elemzők a BBC-nek. Az újabb blamázs ugyan tovább rombolja a Toyota hírnevét, miszerint termékei kiváló minőségűek, ám a gyors bejelentés arra utal, hogy a cég csírájában akarja elfojtani egy a tavalyihoz hasonló újabb visszahívási krízis kialakulását.

A vállalat az elmúlt másfél évben 12 millió autóját hívta vissza a szervizekbe javításra, ezt azonban botrányok előzték meg, amelyekben kiderült, hogy évekig titkolni próbált súlyos baleseteket okozó technikai hibákat is. Szakértők szerint az autógyártó a gyors növekedésért fizet súlyos árat: jelentős bővítésekkel, a világ minden táján új üzemek építésével ment a megugró kereslet után, amit autói népszerűségének köszönhetett, ám a termékválaszték szélesebbé válásával és a termelés növekedésével párhuzamosan nem tudta garantálni a korábbi minőséget.

Az elmúlt időszakban ugyan sikerült javítania eladási számait az USA-ban és megállni látszik európai visszaesése is, emellett jól teljesít Kínában, továbbá megújította kínálatát olyan fontos piacokon, mint India, ám a szakértők úgy vélik, végleg elvesztette a tökéletes minőséggel asszociált imázsát. A Toyota nem tagadhatja vagy takargathatja ezt a tényt.