Kínában nincs hivatalos betétbiztosítási rendszer, de nem hivatalosan a kínai kormány garantálja a kínai bankok és ezen keresztül a betétek biztonságát. A kínai bankok jelentős része állami tulajdonban van, ezért volt működőképes eddig ez az informális rendszer.

Csou Hsziao-csuan szerint az idei első fél év végére változás lesz, be lehet indítani a betétbiztosítási rendszert. A jegybankelnök szerint, ha lesz rá lehetőség, akkor idén a banki betéti kamatok meghatározásának folyamatát is liberalizálják. Csou Hsziao-csuan szerint erre "nagyon jók az esélyek".

A szabályok szerint a kínai bankok betéti kamata maximum 1,3-szerese lehet a kínai jegybank alapkamatának, de ha eltörlik a megkötést, akkor élénkül a piaci verseny, ami egyes gyengébb bankok bedőlését okozhatja. Emiatt a közvetett kockázat miatt kapcsolódik össze a kamatliberalizálást és a betétbiztosítási rendszert, amely már a fogyasztókat védené a bankcsődök esetén.

A kínai kormány tavalyi tervezete szerint a biztosítási rendszer 500 ezer jüanig, nagyjából 23 millió forintig nyújtana biztosítékot a banki betéteseknek.