Letartóztatták a fociklub elnökét és vezetőedzőjét

Adócsalás és vesztegetés miatt őrizetbe vette a horvát rendőrség a legnépszerűbb horvát fociklub, a Dinamo Zágráb futballklub elnökét, Zdravko Mamicot és fivérét, Zorant, aki a labdarúgócsapat vezetőedzője. Mamic, a horvát labdarúgás legbefolyásosabb embere (képünkön, MTI/AP).
Inforádió, Napi.hu, 2015. július 5. vasárnap, 09:27
Fotó: MTI/AP

A vád szerint 16 millió eurós kárt okoztak a zágrábi klubnak. Horvát médiainformációk szerint a Dinamo több külföldre eladott játékosa után sem fizették be a kötelező járulékokat.

A Népszabadság a BBC-re hivatkozva azt írja, hogy az elnököt és testvérét azután tartóztatták le, hogy visszatértek a klub szlovén edzőtáborából. Sikkasztással és adócsalással vádolják őket. A korrupcióellenes nyomozók pénteki bejelentése szerint a Horvát Labdarúgó Szövetség egy vezető tisztségviselőjét, egy adóellenőrt és a Mamic testvéreket vesztegetéssel, adócsalással és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A testvérek azt mondták, mindent elkövetnek, hogy bizonyítsák ártatlanságukat.

Zdravko Mamic, a horvát labdarúgás legbefolyásosabb embere korábban azt nyilatkozta, hogy az ellene felhozott vádak "teljesen értelmetlenek és kitaláltak" ugyanakkor politikai indíttatásúak. A horvát és a német sajtó szerint azzal vádolják őket, hogy a Dinamo Zagreb játékosai fizetésének egy részét megtartották maguknak. Ez a rendőrség becslése szerint az államnak 12 millió kunába (456 millió forintba) került, a klubtól pedig 118 millió kunát (közel 4,5 milliárd forintot) vontak el 2008 óta.

"A Dinamo teljes személyzete, a csapat és a klub valamennyi alkalmazottja teljes mértékben támogatja őket, mert meggyőződésünk, hogy kiderül az ártatlanságuk" - áll a klub honlapján közzétett, horvát nyelvű nyilatkozatban.

A klub Horvátország legsikeresebbje 17 bajnoki címével - olvasható a nol.hu-n.

HOZZÁSZÓLÁSOK