Létrejön a bankalap a hitelválság enyhítésére

Létrejön a nagy amerikai bankok közös alapja a besült jelzáloghitelek átvételére. A kérdés, hogy ez megnyugtatja-e végre a piacokat.
NAPI Online, 2007. november 12. hétfő, 07:49
Fotó:

Az Egyesült Államok három vezető bankja, Bank of America, a Citigroup és a J.P. Morgan Chase létrehozza azt a közös alapot, amelynek funkciója a felbolydult hitelpiacok megnyugtatása lesz - tudta meg a New York Times egy az ügyhöz közel álló forrásból. Az alap a hír szerint az év végétől kezdene működni, 75 milliárd dolláros forrásához a három vezető pénzintézeten kívül további hatvan bank járulna hozzá. A pénz gründolása a hét végén, a jövő hét elején kezdődne.

Az alap a bizonytalanná vált jelzáloghitelek felvásárlásával foglalkozna. Bár az alapproblémán, az úgynevezett subprime, azaz gyenge hitelminősítésű adósok által felvett kölcsönök kétséges visszafizetésén nem tudna változtatni, de - miután a legnagyobb amarikai bankok állnának mögötte - növelheti a bizalmat a kevésbé rossz hitelek visszafizetése iránt, azaz fékezné a rossz hitelek kiváltotta pánik eszkalálódását.

Az alap ötlete állítólag az amerikai pénzügyminisztertől származik, aki olyan megoldást keresett a pénzpiac lecsillapítására, amely nem kerül pénzébe az adófizetőknek. Eddig kétséges volt azonban, hogy a bankok hajlandóak-e összeállni és a pénzüket betenni egy ilyen intézménybe.

HOZZÁSZÓLÁSOK